Made-in-Europe.nu
Industrie 4.0

Sterke focus op Industrie 4.0 leidt af van andere verbeterkansen

Industrie 4.0 opent nieuwe perspectieven om de efficiency te verhogen. Wat betekent dat nu in de praktijk? En hebben machinebouwers het niet een beetje teveel over de slimme fabriek, waardoor ze verbetermogelijkheden aan machines zelf over het hoofd zien?

 

Universiteit toont concrete toepassingen Industrie 4.0 maar waarschuwt voor teveel aandacht

Het Institut für Fertigungstechnik und Werkzeugmaschinen van de universiteit in Hannover heeft de proef op de som genomen. De productie in de werkplaats van het onderzoeksinstituut is gekoppeld aan het IT-netwerk, de netwerkfabriek is er dus al realiteit. Een zelf gebouwde datacollector, die uit de machinebesturing relevante data haalt, is gekoppeld aan de planningsmodule. De machines zijn in Hannover voorzien van zowel de Simumerik 840D als de Heidenhain iTNC 630 besturingen. Jens Köhler, chef-ingenieur, schetste onlangs op het MAV Innovationsforum hoe zo’n integratie in het IT-netwerk uitpakt. “Klassiek plan je sequentieel. Ons idee is om naar een meer adaptieve productieplanning te gaan. Je bedenkt alternatieven voor als er iets gebeurt met een machine.” Dat zorgt voor meer transparantie in de productie. Minder verstoringen. En als ze er zijn, kan de fabriek autonoom beslissen de productie te wijzigen. Om de productie te bewaken, is er web-based software ontwikkeld. Deze haalt via de datalogger alle data uit de machine, signaleert storingen en maakt direct inzichtelijk welke alternatieven er zijn en wat die betekenen voor de doorlooptijd in de fabriek.

 

Andere toepassingen
De adaptieve planning waar de onderzoekers in Hannover aan werken, is slechts één mogelijkheid van Industrie 4.0. Energie-efficiency is een andere mogelijkheid. De onderzoekers in Hannover kijken hoe je het freesproces zodanig kunt aanpassen dat er zo min mogelijk energie nodig is. Een derde voorbeeld is het zeer precies voorspellen van vormnauwkeurigheid. Deze kan negatief beïnvloed worden door te hoge krachten van het gereedschap op het werkstuk. Een algoritme kan op basis van meetgegevens van deze sensoren de krachten berekenen en realtime de freesparameters in het NC-programma aanpassen als de nauwkeurigheid buiten tolerantie dreigt te komen. Dat gebeurt volledig geautomatiseerd.

 

Méér dan Industrie 4.0
Jens Köhler laat echter ook een waarschuwing horen. “Maar het risico bestaat dat zoveel focus op Industrie 4.0 wordt gelegd, dat andere zaken veronachtzaamd worden.”

Lees het hele artikel in de april editie van het digimagazine:

 

Klik op de afbeelding om het volledige artikel online te lezen.
Klik op de afbeelding om het volledige artikel online te lezen.

 

 

Pin It on Pinterest