Made-in-Europe.nu
Schunk robotgrijper

Welkom in de de wereld van de Duitse technologie

Kun je je een beter welkom voorstellen op de Hannover Messe, dan de hand te schudden met een robot? Schunk laat op de Hannover Messe zien dat het kan. Op de stand in Hannover prijkt een robothand met vijf vingers die bewegen als de vingers van de mens. De Schunk robotgrijper die beweegt als een hand komt er aan.

 

Duitse machinebouw en maakindustrie tonen echte Industrie 4.0 op Hannover Messe

De uniek grijper komt nog uit de R&D afdeling, maar is volgens Schunk een oplossing die we komende jaren in de industrie gaan zien. Doordat de vingers bewegen zoals de menselijke vingers, is de grijper veel flexibeler dan de huidige generatie. Schunk rekent op 20 tot 30 verschillende producten die je met een robothand kunt oppakken. Dat scheelt dus enorm in het wisselen van grijpersystemen en brengt de toepassing van robot bij het orderpikken op plekken waar ook mensen werken dichterbij.

 

schunk
Welkom in de technologie show room van Duitsland. De robothand van Schunk schudt de hand van een van de buitenlandse journalisten.

 

Digitale fabriek

De Hannover Messe staat dit jaar opnieuw in het teken van de digitalisering en de netwerkfabriek, kortweg alles wat ook maar enigszins te maken heeft met Industrie 4.0 En de Duitse industrie pakt flink uit op de jaarlijkse technologiebeurs waar vooral Duitsland aan de rest van de wereld laat zien waartoe de industrie in staat is. Wie wil zien wat de digitale fabriek is en hoe deze werkt, moet op additive manufacturen plaza in hal 8 zijn, waar onder andere Arburg, Trumpf en nog enkele andere bedrijven (FPT Robotics, Gera en Fuchs Engineering)  een complete productiestraat hebben gebouwd. Hier worden lichtschakelaars – een massa product – gemaakt met spuitgieten en daarna geïndividualiseerd met additive manufacturing. Alle data worden in de cloud opgeslagen. Dat lijkt op het eerste gezicht weinig zeggend, maar de bedrijven maken die data oproepbaar door aan de binnenkant van de schakelaar een QR-code te plaatsen. Zonder chips of andere elektronische componenten zorgen ze er zo voor dat elk individueel onderdeel traceerbaar blijft.

 

Arburg Hannover Messe
Arburg en Trumpf, samen met enkele andere bedrijven, hebben een digitale fabriek gebouwd voor het individualiseren van massaproducten via ICT-toepassing en 3D printen.
vw augmented reality
VW zet virtuele toepassingen in om de productie al voor te bereiden voordat er onderdelen worden geproduceerd.

 

Volkswagen laat zien hoe je virtueel producten kunt optimaliseren voor een eenvoudige montage

 

En Bosch Rexroth toont de toepassing van augmented reality in de machinebouw. Er staan in Hannover heus geen mechanische servopers, maar als je op de tablet kijkt, denk je warempel dat de pers er staat. De Hannover Messe duurt nog de hele week.

 

Overigens: de beurs mag dan wel de show room van de Duitse industrie zijn, de Nederlandse maakindustrie presenteert zich ook weer van de beste kant. Zover als het oog rijmt in hal 4, zie je de kleur Oranje. Dinsdag brengt minister Henk Kamp een bezoek aan de beurs en opent dan op de Hannover Messe het eerste field lab in het kader van smart industry.

 

Holland Innovative
De Nederlandse industrie is prominent aanwezig in hal 4 van de Hannover Mess.

 

 

Pin It on Pinterest