Made-in-Europe.nu
Heller

Heller ziet machinemarkt verder verbeteren

Het optimisme is terug bij de Duitse machinebouwers. Ook Heller verwacht dat het lopend jaar beter wordt dan het voorbije. De verkopen trekken aan. Zelfs Europa lijkt zich te stabiliseren, terwijl de VS zich verder blijven ontwikkelen.

 

Herstel van 2e helft 2014 houdt nog steeds aan

Heller rekent erop dat 2015 qua productie een goed jaar gaat worden. Die verwachting wordt gevoed doordat de verkopen zijn aangetrokken. Dat geldt zowel voor de stand alone machines als de turn key projecten, die voor de Duitse machinebouwer nog steeds een groot deel van de business bepalen. De enkele jaren geleden ingezette strategie om actiever te worden buiten de automobielindustrie werpt vruchten af. Heller zegt steeds meer voet aan de grond te krijgen in andere sectoren en bij klantengroepen. Op dit moment is de orderportefeuille ongeveer 50 procent groter dan een jaar geleden.

Heller
Frees-draai bewerking op 5-assige machine van Heller.

 

Daling Chinese markt gecompenseerd

Het afgelopen jaar is voor Heller al een goed jaar geweest qua verkopen. De orderintake groeide met 35 procent tot 558,1 miljoen euro, het tweede hoogste cijfer ooit voor de machinebouwer uit Nürtingen. Daar zag het lange tijd niet naar uit, want uiteindelijk is 62 procent van de omzet pas in de tweede helft van 2014 gerealiseerd. Duitsland blijft de belangrijkste markt. Hier haalde Heller 69 procent van de nieuwe orders binnen. Noord- en Zuid-Amerika waren sterke groeiers (23 procent van 15 procent een jaar eerder). In deze markten heeft de groep, zo lijkt het, vooral geprofiteerd van de opleving van de automobielindustrie. De groei komt namelijk met name van turn key projecten. In China heeft Heller last van de vertraging van de economische groei. Hoewel de orderintake dus op recordniveau zat, is de omzet duidelijk achtergebleven: 434,4 miljoen euro (een min van 98,3 miljoen ten opzichte van 2013). Voor het lopend jaar gaat men uit van een veel gelijkmatigere ontwikkeling, zodat ook de omzet gelijke tred kan houden met de verkopen.

Technologiemix in freescentrum duurzaam productieproces voor de toekomst

 

Heller
Een voorbeeld van combined processing waarmee Heller vorig jaar internationaal goed heeft gescoord, is het CBC-proces. Cilinderkoppen worden op het bewerkingscentrum inwendig gecoat.

 

Heller Werktage: Lifetime productivity

Heller organiseert van 17 tot en met 19 juni Heller Werktage, de jaarlijkse huisshow. Dit keer vindt een en ander plaats onder de noemer Lifetime productivity. Daarmee wil de machinebouwer onderstrepen dat de machines zodanig zijn ontwikkeld en gebouwd dat ze gedurende de hele levensduur hoge productiviteit garanderen. Daartoe rekent men ook de integratie van meerdere bewerkingstechnologieën in een bewerkingscentrum, zoals het draaien, slijpen, vertandingsfrezen en honen op een 4- of 5-assige machine. Heller gelooft dat deze slimme technologiemix, geïntegreerd in een freescentrum, een duurzame oplossing biedt voor de uitdagingen waar de verspanende industrie in de toekomst voor staat. Tijdens de Heller Werktage is dagelijks een presentatie over de technologiemix. Er worden voortdurend demo’s gegeven over combined processing op de bewerkingscentra. Daarnaast laat Heller klanten aan het woord. Op woensdag 17 juni is dat Hansgrohe (4-assig bewerkingscentrum); op donderdag 18 juni Power-Hydraulik (hydraulische componenten bewerken) en op vrijdag 19 juni Elha-Maschinenbau Leimke (stabiliteit en nauwkeurigheid bij 5-assig bewerken).

Meer informatie over de Heller Werktage vind je hier. In Nederland vertegenwoordigt Oude Reimer de Gebr. Heller Maschinenfabrik, in België is dat Huyghe Machining Agency.

 

Pin It on Pinterest