Bezoekers van het HaasTec Event in Brussel krijgen niet alleen de nieuwe F1 racewagen te zien. Ook de nieuwe 5-asser UMC 750SS is in België te zien, net als de S55 draaimachine met grote doorlaat en een nieuw compact boorfreescentrum.

 

Introductie hogesnelheids 5-asser

Sinds Haas enkele jaren geleden het eerste 5-assig bewerkingscentrum introduceerde, is deze UMC 750 in Europa een van de best verkopende machine van de Amerikaanse fabrikant. Een van de Europese verspaners die onlangs in deze machine investeerde, is Capecchi Srl, vlak buiten het Italiaanse Firenze. De onderneming heeft een historie in de productie van componenten voor optische meetinstrumenten en later eigen meettoestellen. De twee broers die momenteel het familiebedrijf leiden, bouwen nog steeds meetinstrumenten. Het leeuwendeel van de omzet komt van precisiecomponenten voor uiteenlopende toepassingen. En daarvoor hebben ze geïnvesteerd in de 5-assige technologie van Haas.

 

Haas UMC 750

Niet alleen kortere cyclustijden, ook hogere kwaliteit door minder vaak om te hoeven spannen was een reden voor het Italiaanse bedrijf om te investeren in 5-assig bewerken.

 

Kortere cyclustijden, hogere kwaliteit

De seriegroottes bij het bedrijf variëren van 5 tot 200 stuks, maar doorgaans voert het seriewerk van 15 tot 20 stuks uit. Bij vrij lage aantallen is de eenvoudige en snelle setup op de UMC-750 van cruciaal belang om productie- en productiviteitsdoelstellingen te halen. “Ons doel is om de nauwkeurigheid en de kwaliteit van wat we doen continu te verbeteren. Tegelijkertijd streven we naar kortere cyclustijden”, legt Massimo Capecchi uit. De stap naar 5-assig bewerken is niet alleen gedaan vanwege de cyclustijd maar evenzeer van nauwkeurigheid. “Minder opspanningen betekent minder kans op onnauwkeurigheden in het afgewerkte onderdeel.” Haas introduceert nu een 2e versie van de UMC-750. De SS uitvoering staat voor een hogesnelheids 5-assige machine. De machine is voorzien van een direct aangedreven SK-40 hoofdspil met een maximaal toerental van 1500 omwentelingen per minuut. Ook de geïntegreerde trunnion tafel is een hogesnelheidsuitvoering.

 

Een van de opties  bij koelen door het gereedschap is het wegblazen van eventuele spanen met lucht.

Een van de opties bij koelen door het gereedschap is het wegblazen van eventuele spanen met lucht. Op de foto is ook de Haas stroomkoelmiddelring zichtbaar.

 

MQL leverbaar

Behalve dat 14 machines tijdens HaasTec worden gedemonstreerd, vinden er presentaties plaats over nieuwe machines, specifieke aspecten van de Haas technologie en tips en trucs. Ook is er een presentatie over de verschillende koelsmeermogelijkheden. De Haas-stroomkoelmiddelring (Flood Coolant Ring), die standaard is op alle Haas-bewerkingsmachines van de VM- en VF-serie, spuit een stroom van koelmiddel voor grondige smering van het snijgebied en gelijktijdige spaanverwijdering. De koelmiddelring is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van traditionele systemen met slangen. De punten van de sproeiers van de ring zijn volledig verstelbaar. Ze richten de koelmiddelstroom vanuit meerdere hoeken nauwkeurig op het gereedschap. Bij machines met koeling door het gereedschap biedt Haas als optie Through Tool Air Blast aan. Hiermee wordt met eventueel in de snijzone achtergebleven spanen weggeblazen. Nieuw is dat Haas nu ook MQL aanbiedt: minimaalsmering. De laatste tijd is dit systeem in met name de Duitse landen sterk in opmars. Dit innovatieve systeem vernevelt een precieze dosering smeermiddel in de luchtstroom, die terechtkomt op de snijkanten van het gereedschap. Een van de belangrijke voordelen van het systeem voor minimale smering is dat het smeermiddelverbruik maar een fractie is van het koelmiddelverbruik dat gangbaar is bij stroomkoelmiddeltoepassingen. Bovendien worden de lucht- en smeermiddeltoevoer apart aangestuurd, zodat gebruikers de juiste verhouding van lucht en smeermiddel kunnen produceren voor hun specifieke toepassing.

 

Primeur: F1 racewagen

Bezoekers aan het HaasTec Event krijgen daarnaast als primeur een mock-up van de nieuwe F1 racewagen te zien. Vanaf het seizoen 2016 gaat het Haas F1 team meedoen aan de formule 1 races. Onlangs heeft het team een nieuwe huisvestiging gekocht in Banbury in het Verenigd Koninkrijk. Deze huisvesting gaat dienst doen als Europese uitvalsbasis. Dit model is al veelvuldig getest in de windtunnel die het Haas F1 team deelt met het F1 team van Scuderia Ferrari. Gene Haas is vast van plan het F1 team tot een succes te maken. Voor hem is het een middel om de groeiambities waar te maken. Daarnaast wil hij het succes van het Stewart-Haas Nascar raceteam herhalen. Dit raceteam van Haas in de VS is ondertussen een winstgevend bedrijf geworden.

HaasTec vindt op 9 en 11 juni plaats in Zaventem (bij Brussel). Op woensdag zijn er presentaties in het Nederlands. Landré (Haas Factory Outlet) organiseert voor de Nederlandse klanten een speciale trip op dinsdag en woensdag.