Made-in-Europe.nu
Fluidsafe

Rhenus Lub: online bewaken koelsmeermiddelen

Ook in de koelsmeermiddelenindustrie dringt Industrie 4.0 stilaan door. Rhenus Lub heeft op de KSS-beurs in Stuttgart de Fluidsafe voor het eerst getoond. Hiermee wordt de kwaliteit van het bad online bewaakt.

Industrie 4.0 in koelsmeermiddelen

 

Iedere verspaner weet het: de kwaliteit van het bad koelsmeermiddel is meebepalend voor de kwaliteit van je frees- of draaiwerk. Alleen: controleer je het vaak genoeg? En loop je dan niet toch achter de feiten aan? “Hoe korter de tijdspanne tussen twee meetpunten hoe beter”, aldus Jürgen Schlindwein van Rhenus Lub, de Duitse producent van koelsmeermiddelen. In Duitsland geldt een wettelijke termijn van een controle in de week. Beter is in zijn ogen een dagelijkse check.

 

Rhenus Lub Fluidsafe
De waarden kunnen direct uitgelezen worden of geëxporteerd worden.

 

Continu bewaken koelsmeerbad 

Om dit te vergemakkelijken heeft Rhenus de Fluidsafe ontwikkeld. Deze wordt met een bypass opgenomen in het circuit waardoor de koelsmeermiddelen stromen. Continu worden zaken als de concentratie van de emulsie, het geleidingsvermogen, de ph waarde en de aanwezigheid van bacteriën gemeten. Dat laatste wordt op een display numeriek weergegeven. Ook de temperatuur wordt continu bewaakt. Alle data zijn uit te lezen op het scherm en kunnen verwerkt worden in een rapport door de data te exporteren. Er hoeft dus niet langer op de uitslag van een laboratoriumtest te worden gebracht.

 

Zelfsturende fabriek

De volgende stap is die naar de zelfsturende fabriek, zo schetste Schlindwein tijdens het forum op de KSS-beurs. Door het systeem te koppelen aan een clouddatabase en aan stuurapparatuur voor het koelsmeerbad, wordt automatisch ingegrepen als bepaalde grenzen worden overschreden. Rhenus Lub werkt al aan dergelijke oplossingen. “We kunnen nu al automatisch de concentratie aanpassen als uit de analyse blijkt dat deze niet meer goed is. Dat is Industrie 4.0”, aldus Schlindwein.

 

In het digimagazine van juni kun je een uitgebreider verslag over de KSS-beurs lezen. Er zijn namelijk meerdere fabrikanten die in Stuttgart nieuwe online meetsystemen voor koelsmeermiddelen demonstreerden. Rhenus Lub is deze week een van de exposanten op Verspanen 2020 in Eindhoven.

 

Pin It on Pinterest