Made-in-Europe.nu
Afbramen

Primeurs op parts2clean: afbraam technologie voor precisie verspanen

Het Duitse bedrijf BvL Oberflächetechnik introduceert op parts2clean de Geysir. Dit is een compacte installatie voor het ontbramen en reinigen van verspaande componenten met behulp van hoge druk. Het Fraunhofer IPA toont voor het eerst het ontbramen van caviteiten met behulp van cavitatie gecombineerd met ultrasoontechnologie. Een alternatief voor het hogedruk reinigen. 

 

Geysir: hogedruk technologie: Fraunhofer: cavitatie technologie

In Stuttgart vindt komende week de jaarlijkse vakbeurs voor industriële reiniging van componenten parts2clean plaats. Naast de beurs zijn er dagelijks vakinhoudelijke presentaties over reinigingstechnologie. De scope van parts2clean bestrijkt een breder gebied dan enkel het reinigen: ook het afbramen hoort hiertoe. Er doen dit jaar 250 bedrijven uit 14 landen mee aan de beurs. De 25 presentaties worden simultaan vertaald in het Engels.

 

Schokgolven

Op het punt van ontbramen zijn er in Stuttgart twee primeurs te zien. Het Fraunhofer IPA demonstreert een alternatief voor het elektrochemisch of hogedruk afbramen van inwendige delen van verspaande werkstukken. De nieuwe technologie is onder andere bedoeld voor het braamvrij maken van diepe boringen. De huidige technieken vergen volgens de onderzoekers te hoge kosten, zowel qua investeringen als ook in operationele zin. Het alternatief is, denken zij, ultrasoon ondersteunde cavitatie. Dit is een proces waarbij door turbulentie in een vloeistof een onderdruk ontstaat, lager dan de dampdruk van een vloeistof. Hierdoor ontstaan dampbellen die als ze imploderen een schokgolf teweeg brengen en de bramen verwijderen. Hiervoor gebruikt het Fraunhofer IPA ultrasoontechnologie. Behalve dat de installatie vrij eenvoudig is, kan het proces gemakkelijk geautomatiseerd worden en verbruikt het slechts 1 procent van de energie van afbramen met hoge druk waterstraal. De nieuwe technologie is al in gebruik in de automobielindustrie bij het afbramen van lichtmetalen onderdelen.

 

Fraunhofer IPA
Een werkstuk voor het afbramen met de installatie van Fraunhofer IPA.
Afbramen
En na het afbramen met de nieuwe installatie.

 

Hoge druk waterstraal

Ondanks deze visie van de onderzoekers uit Stuttgart, denkt BvL Oberflächetechnik dat ontbramen met hoge druk wel degelijk een zinvolle toepassing is. Het bedrijf toont op parts2clean dan ook voor het eerst de Geysir, een nieuwe installatie. Het bijzondere is dat er niet alleen ontbraamd wordt, maar tegelijkertijd spanen worden verwijderd evenals verontreinigingen die zich aan de gefreesde of gedraaide componenten hechten. Geysir is speciaal ontwikkeld voor complexe geometrieën. De hogedruk waterstraal wordt geleid door een robot, zodat het proces direct geautomatiseerd verloopt.

Fraunhofer IPA staat op parts2clean in hal 6, stand B48
De Geysir is te zien in hal 6 stand D14
Parts2clean duurt van 9 tot en met 11 juni in de Messe Stuttgart.

 

Pin It on Pinterest