Made-in-Europe.nu
Romias

Romias automatiseert Hembrug draaimachine

Romias laat tijdens het Opening the Future event deze week zien hoe ook een Hembrug geautomatiseerd kan worden. De opstelling wordt binnenkort in gebruik genomen.

 

Industrie 4.0 haast dagelijkse kost voor automatiseerder

 

Romias heeft een nieuwe assemblagehal in gebruik genomen die vrijdag wordt geopend met het robotevent Opening the Future. Dat gebeurt  met een aantal demo’s van robotcellen om de snelheid, kracht en de nauwkeurigheid van de huidige generatie robots te tonen. Bijzonder is een project waar Martijn Jansen en zijn team momenteel de laatste hand aan leggen: een robotcel die gekoppeld wordt aan een Hembrug precisiedraaibank.

 

Robot staat op 6 meter lange track

Deze robot wordt veelzijdig ingezet bij de opdrachtgever. “We plaatsen de robot uiteindelijk op een lineaire rail van 6 meter lengte”, licht Martijn Jansen het project toe. “De klant kan de robot zo eenvoudig verplaatsen van de Hembrug-machine naar een van de andere machines.” Dat levert vooral flexibiliteit, omdat de machines toch niet gelijktijdig  in gebruik zijn. Wat de Hembrug betreft, gaat de robot de onderdelen direct laden in de precisie klauwplaat. Het gaat in dit geval om onderdelen die hardgedraaid worden. Martijn Jansen is er echter van overtuigd dat een precisie draaibank als een Hembrug ook manloos kan draaien als het om hoge nauwkeurigheden gaat.

 

Integratie productie- en logistieke automatisering

Een van de activiteiten tijdens het robotevent belicht worden is de integratie van het logistieke proces in de automatiseringsoplossingen van Romias. Zo zullen er AGV’s (zelfrijdende voertuigen) door de fabriek rijden om de mogelijkheden daarvan te demonstreren. De opening van de hal is geïnspireerd door Industrie 4.0, een onderwerp dat bij Romias al jarenlang hoog op de agenda staat. Met haar kennis, ervaring en toepassingen op het gebied van productie- automatisering heeft Romias bij menig project bewezen complexe vraagstukken niet uit de weg te gaan. Martijn Jansen: “Voor een aantal toonaangevende bedrijven uit de high-tech maakindustrie is dat reden geweest om samen met ons de productie-automatisering naar het niveau van Industrie 4.0 te tillen. Naast de automatisering van de machines kan Romias ook het logistieke proces integreren in de gehele oplossing door gebruik te maken van onbemand rijdende voertuigen.”

 

Het robotevent bij Romias in Enter begint vrijdag 12 juni om 13.30 uur.

Foto: een van de automatiseringsprojecten met een standaard draaimachine.

 

Pin It on Pinterest