Made-in-Europe.nu
Takisawa

Gecontroleerd onrond draaien

Terwijl iedereen zoekt naar een draaibank met de hoogste rondloopnauwkeurigheid, heeft Ad van Haandel juist jarenlang gezocht naar een draaibank om onrond te kunnen draaien. Maar dan wel gecontroleerd. En praktisch in elke vorm, al zijn de afwijkingen in het contour slechts een paar µm. Met de Takisawa TPS 3500-II zet de metaalondernemer uit de Peel een belangrijke stap om zijn droom te realiseren: kleinschalige productie van bijna op maat gemaakte zuigers voor tweetakt motoren.

 

Van Haandel Metaal investeert in Takisawa pistonmachine

Sinds 2009 ontwikkelt hij naast de bestaande cilinderkoppen en zuigerstangen ook zuigers. Traditioneel is de productie van zuigers massaproductie. Daarom heeft hij een alternatief productieconcept bedacht om kleine series, 10 tot 50 stuks, uit vol materiaal te maken op slechts twee machines. Op een freescentrum met robotbelading freest hij uit blokken aluminium de zuigers. Daarna volgt de draaibewerking, eigenlijk de meest kritische. De zuigers moeten namelijk een nauwkeurig elliptisch profiel krijgen.

Van Haandel
Ad van Haandel bij de bijzondere Japanse draaimachine.

Draaimachine zonder omkeerspeling

Voor deze bewerking heeft Ad van Haandel geïnvesteerd in een Takisawa TPS 3500-HII draaimachine. Dit is een draaimachine die de Japanners speciaal voor de productie van zuigers hebben ontwikkeld. Het bijzondere aan de Japanse machine is dat deze geen omkeerspeling kent, precies wat Ad van Haandel zocht. “Zowel mechanisch als qua software is de machine speciaal voor het onrond bewerken gebouwd. Op de unit voor het onrond draaien, zit een kleine turret met 4 beitelplaatsen. De kogelomloopspil is direct gekoppeld aan een servomotor en het geheel loopt door een keramische bus, de weerstand moet namelijk 0 zijn.” De elliptische vorm wordt gedraaid door de volledige synchronisatie van de C-as (de hoofdspindel), de Y-as (die de elliptische bewerking uitvoert) en de Z-as (de voeding). Dat alles gebeurt bij een toerental van maximaal 3000 rpm. De versnellingen die hierbij optreden, lopen op tot 9,3 G.

Lees hier het hele artikel 

 

Van Haandel

 

Pin It on Pinterest