Made-in-Europe.nu

GF Machining Solutions en EOS: samen in 3D printen

GF Machining Solutions is de volgende machinebouwer die in de 3D printing business stapt. De Zwitsers gaan samenwerken met EOS in Duitsland. Beide bedrijven willen additive manufacturing van metaal integreren in het productieproces voor stempels en matrijzen.

 

Focus samenwerking op stempel- en matrijzenindustrie

Enkele maanden geleden, tijdens de MTMS in Brussel, wilde een zegsman van GF Machining Solutions niet verder gaan dat te zeggen dat men serieus naar 3D metaalprinten aan het kijken was. Voor de Zwitserse machinebouwer, die al veel ervaring met lasertechnologie in huis heeft, lijkt deze stap niet zo heel groot. Afgelopen vrijdag heeft topman Yves Serra, CEO van GF Machining Solutions, bekend gemaakt dat er een strategische samenwerking komt met EOS, een van de marktleiders als het gaat om 3D metaalprinten.

 

Koelkanalen

Ze zijn het eens geworden om hun samenwerking te focussen op de stempel- en matrijzenindustrie. Voor deze markt gaan de twee bedrijven specifieke oplossingen ontwikkelen, bijvoorbeeld voor het 3D printen van koelkanalen in de gereedschappen wat tot een kortere cyclustijd bij het spuitgieten van kunststof producten leidt. In een persbericht zeggen ze verder dat ze additive manufacturing gaan integreren in het productieproces, inclusief de ontwikkeling van de noodzakelijke software en een automatiseringslink met de CNC-machines en de meetmachines die je verderop in deze keten nodig hebt. Een eerste resultaat zal op de komende EMO in Milaan gepresenteerd worden.

 

Integratie additief en conventioneel

“Wij vullen elkaar zo goed aan dat we de klanten van GF Machining Solutions een unieke set of technologische oplossingen kunnen aanbieden”, legt Yves Serra verder uit, zonder al in detail te treden over hoe die oplossing er uit ziet. Hans Langer, oprichter en CEO van EOS, spreekt over een integratie van additieve en conventionele processen, die extra waarde opleveren voor de stempel- en matrijzenindustrie. “Dit is een grote stap richting een naadloze productie.” EOS is de marktleider in de industriële inzet van additive manufacturing en heeft een behoorlijk aantal patenten op dit vlak in het bezig. GF Machining Solutions bouwt meerdere bewerkingsmachines, zowel verspanend als laserbewerken, voor onder andere de fijnmechanische industrie en de stempel- en matrijzenindustrie.

 

FOTO: Pascal Boillat, verantwoordelijk voor de CNC divisie bij GF Machining Solutions (links) samen met EOS-oprichter Hans Langer voor een EOS M290, de nieuwste 3D metaalprinter van het bedrijf uit de buurt van München.

 

3 comments

Pin It on Pinterest