Made-in-Europe.nu
hurcovcx600i

Hurco VCX600i: 5-asser voor hoger marktsegment

Hurco pakt op de komende EMO uit met een nieuw 5-assig bewerkingscentrum, de Hurco VCX 600i. Het gaat om een in Europa ontwikkelde machine voor de Europese markt. Zo’n 250 klanten uit vooral Duitstalige en Oost Europese landen hebben er kennis mee gemaakt tijdens de huisshow Hurco Future Days. Tijdens dat evenement is tevens de nieuwe Max 5 besturing uitgebreid gedemonstreerd.

 

In Europa ontwikkelde 5-assige machine voor Europese markt

De nieuwe 5-asser van Hurco is een Europese machine, voor de veeleisende Europese klant. Dat is in een notendop de boodschap die Michael Auer, directeur Hurco Duitsland, had tijdens de presentatie van de nieuwe machine afgelopen week. “De Europese markt is van levensbelang voor Hurco, hier halen we 60% van de wereldwijde omzet. Deze machine is geïnspireerd door de Europese markt, die hogere eisen stelt.”

 

Hogere nauwkeurigheid

Dit betekent dat de machine zich op een hoger segment van de verspaningsindustrie mikt. De nauwkeurigheid ligt op een hoger niveau, mede doordat de machine is gebouwd op een bed van polymeerbeton dat de trillingen beter absorbeert. Ook de constructie van de draaizwenktafel is aangepast, zodat de eventuele trillingen beter weggeleid worden. Hurco heeft de machine ontwikkeld bij de Italiaanse dochter LCM, dat onder andere spindels en draaizwenktafels bouwt voor andere machinebouwers. De achthoekige tafel is geschikt voor werkstukken met een maximale diameter van 600 mm. Het bereik in de X-richting is 750 mm, in de Z-richting 500 mm en Y-richting 550 mm. Het draaizwenkbereik bedraagt in de B-as +/- 110 graden en in de C-as 360 graden continu.

Hurco demonstreerde op een VMX 50 trochoidaal frezen, in combinatie met adaptive path en Ultimotion wat voor snellere en meer gecontroleerde bewegingen zorgt. Dit leidt uiteindelijk tot een kortere cyclustijd en een betere oppervlaktekwaliteit.

 

Hurco Max5
Het nieuwe elektronisch handwiel bevat extra functies die het instellen van de machine vereenvoudigen.

Nieuw ontworpen elektronisch handwiel Max 5

De tweede noviteit die tijdens Hurco Future Days centraal stond, is de nieuwe Max 5 van Hurco’s eigen WinMax besturingssysteem (V10) met twee 19 inch schermen. Hurco houdt hierbij vast aan de filosofie om het programmeren en instellen van de machine zo gebruikersvriendelijk als mogelijk te maken. Met name in het elektronisch handwiel zijn veel nieuwe functies opgenomen, naast het feit dat de hele unit opnieuw is ontworpen om beter in de hand te liggen. Op het LCD-scherm van de handbediening ziet de CNC-operator nu de X-, Y- en Z waarden van de positie van zowel het werkstuk als het gereedschap. Hierdoor kan de machinebediener tijdens het instellen zijn ogen op het werkstuk en gereedschap gericht houden en hoeft hij niet telkens terug te gaan naar de console van de Max 5 besturing. De handbediening beschikt verder over een digitale potentiometer om de voeding, ijlgang zowel als toerental in te stellen. De bedieningsconsole van de besturing beschikt voortaan over dubbele 19 inch schermen. De lay-out is zodanig gewijzigd dat op het rechterscherm (met de tekening) alle belangrijke menu’s direct beschikbaar zijn.

In het digimagazine van september verschijnt een uitgebreider artikel over deze 5-assige machine en de plannen die Hurco heeft.

 

Pin It on Pinterest