Makino lanceert twee nieuwe horizontale bewerkingscentra, Makino A40 en J4. De eerste is ontwikkeld voor het bewerken van non ferro smeed- en hogedruk gietstukken, de tweede voor gietijzeren componenten. Tegelijk met de aankondiging van de nieuwe machines heeft het concern de cijfers over de verkopen naar buiten gebracht. Wereldwijd stegen de verkopen met 20,7%; in Europa met 19%, gerekend in euro’s.

 

Makino vergroot omzet met 20%

De nieuwe A40 machine is bedoeld voor met name de middelgrote en kleinere toeleveranciers, de tier 3 suppliers. Het zijn bedrijven die middelgrote tot grote series aluminium drukgiet- en smeedstukken bewerken voor zowel de automotive- als machinebouwindustrie. De A40 kent vooral een hogere dynamiek dan de huidige machines door het gewicht van de basis van de machine te halveren. Daarnaast wint men tijd door de software aan te passen zodat de tijd dat de machine niet verspaant, kleiner wordt. Testen door Makino wijzen uit dat het bewerken van de behuizing van een waterpomp een kwart minder tijd vergt dan op de huidige machines. De A40 heeft bereik van maximaal 560 bij 640 bij 640 mm en is voorzien van een 12.000 toerenspindel (91 Nm koppel en 22 kWvermogen).

 

makino j4

De nieuwe J4, ontwikkeld voor het verspanen van gietijzeren componenten in kleinere en middelgrote series.

Gietijzer verspanen

De tweede nieuwe machine voor deze doelgroep is de J4. Dit horizontaal bewerkingscentrum is ontwikkeld voor het bewerken van gietijzeren componenten. De spindel heeft een koppel van maximaal 250 Nm (bij 14.000 rpm en 37 kW vermogen). Het design is al afgestemd op een eventuele automatisering, via een robot of een hantrylader. De J4 heeft een werkbereik van 550 bij 520 bij 550 mm.

 

Makino: groei in alle werelddelen

Dan de cijfers: Makino heeft een goed jaar achter de rug. De omzet groeide met dik 20%, de orderintake met 19,2% en de netto winst werd meer dan verdubbeld tot 11,4 miljard Yen, oftewel 7,7% van de omzet. Azië groeide het sterkst, Amerika boekte weliswaar recordcijfers maar de groei bedroeg hier slechts 10%, wat niet slecht is als je meerekent dat de machinemarkt in de VS in 2014 met 4% is gedaald. In het eerste kwartaal van 2015 (vanwege het gebroken boekjaar het laatste kwartaal van Makino voor het boekjaar 2014/15) daalde de markt er zelfs met 12%. En de 19% groei in Europa komt voornamelijk uit de gereedschap- en matrijzenindustrie en de luchtvaartindustrie. Makino deed het met name goed in Spanje, Italië en het Verenigd Koningrijk. Ook voor de komende jaren rekent men op groei in de beide marktsegmenten.

 

Uitbreiding grootste showroom Europa

Daarbij aan sluit het plan om de vestiging van Makino in Kirchheim unter Teck uit te breiden tot meer dan 2000 m2, de grootste Makino-showroom in Europa. In november is de uitbreiding al klaar, als Makino van 24-26 november het Aerospace Forum en Die & Mould Forum in Kirchheim organiseert.

Makino wordt in Nederland vertegenwoordigd door Produtec en in België door MachinImmo

 

Hier klikken