Made-in-Europe.nu
Renishaw camous Breda

Renishaw koopt Robert Bosch complex in Breda

Renishaw koopt het voormalige complex van Robert Bosch in Breda. Het concern wil hier een technologiecampus ontwikkelen. Daarop moeten zowel het eigen technologiecentrum voor de Benelux onderdak vinden alsook andere bedrijven uit de industrie, onderwijsinstellingen en onderzoekscentra.

 

Plannen voor unieke technologiecampus voor industrie en onderwijs

Renishaw heeft een intentieverklaring met Robert Bosch Security Systems over de aankoop van het complex in Breda ondertekend. De voormalige fabriek ligt sinds enige tijd leeg. Binnen twee tot drie maanden wil men de deal rond hebben en de aankoop afronden. “Zodra het contract rond is en we de sleutels hebben, beginnen we met de verbouwing. Begin 2016 hopen we in te trekken”, zegt Philippe Reinders Folmer, directeur Renishaw Benelux, in een toelichting op het nieuws.

 

Unieke campus
Het is niet de eerste keer dat Renishaw en Robert Bosch zaken met elkaar doen. Enkele jaren geleden heeft het Britse concern het grote, voormalige industriecomplex van Bosch in Wales gekocht. Daar is onder andere de productie van de 3D metaalprinters ondergebracht. Het complex in Breda is de helft zo groot, maar desalniettemin fors. In totaliteit gaat het om zo’n 60.000 vierkante meter, waarvan 25.000 meter is bebouwd. De plannen voor de Bredase technologiecampus zijn voor het bedrijf uniek. Renishaw beschikt op meerdere plaatsen in de wereld over technologiecentra, maar in Breda wordt dit geïntegreerd in een technologie campus. Dat impliceert dat er ruimte komt voor onderwijs- en academische instellingen, gerelateerd aan de maakindustrie die hier ruimte huren voor hun activiteiten. Ook bedrijven uit de maakindustrie kunnen er ruimten en faciliteiten huren. Het gaat dan organisaties actief op het vlak van verspaning, high tech machinebouw, meettechnologie alsook additive manufacturing. Renishaw Benelux trekt zelf ook in zodra de verbouwingen zijn afgerond.

 

Renishaw technology campus
Een luchtfoto van het complex waar Renishaw in Breda de technologiecampus gaat ontwikkelen.

 

Recordcijfers

Renishaw maakte deze week de voorlopige cijvers over 2014/15 bekend, het gebroken boekjaar dat 30 juni afliep. Voor het concern is het een recordjaar geweest, met een omzet van 494,7 Britse ponden (+39%) en een operationele winst van 143,9 miljoen pond (+104%). Deze hoge groeicijfers zijn vooral te danken aan grote orders uit Azië. Gecorrigeerd hiervoor, is er sprake van een onderliggende groei van 11%. 

 

Pin It on Pinterest