Made-in-Europe.nu

Robomould: impuls voor rotatiegieten kleine series?

AMS Trento heeft samen met enkele andere partijen een robotgestuurde variant ontwikkeld voor het rotatiegieten van kunststof onderdelen. Robomould is voor kleine series niet al te grote producten een goedkoper procedé dan spuitgieten. Binnenkort start de eerste versie in een veldtest.

 

AMS Trento ontwikkelt met partners gerobotiseerd proces voor rotatiegieten

Robomould is een ontwikkeling van AMS Trento in samenwerking met Modelmakerij Hengelo en Kumagaya Kunststoffen, twee bedrijven met de nodige ervaring op het gebied van rotatiegieten. Bij dit proces wordt kunststofpoeder in een matrijs gebracht waarna deze in een oven gaat voor spanningsvrij verhitten. Door het draaien van de matrijs om zijn verticale en horizontale as, wordt de matrijs gevuld en het product gevormd. Deze productiewijze kent lagere matrijskosten dan bijvoorbeeld extrusieblazen of spuitgieten. Daardoor leent het zich voor kleine aantallen. Het proces is echter arbeidsintensief. Dat pakt AMS Trento aan door het proces volledig te robotiseren. Volgens directeur Johan Potargent en Ivan Bas, oud-directeur van Trento, is het voor het eerst dat deze techniek volledig geautomatiseerd wordt toegepast.

 

Onbemande cel 

De Robomouldcel wordt draadloos via Wifi aangestuurd vanuit een externe programmeerkast. De besturing kan eventueel vanuit het ERP-systeem worden gevoed, waardoor in feite een autonoom werkende cel ontstaat. De robot wisselt zelf op basis van de signalen uit het ERP-systeem de mallen als het benodigd aantal producten klaar is en start dan met de volgende order. Binnenkort gaat de eerste cel in een testfase bij Modelmakerij Hengelo. AMS Trento wil Robomould tegen het eind van het jaar als product in de markt gaan zetten. Johan Potargent, directeur van AMS Trento, verwacht dat dankzij Robomould er een impuls kan worden gegeven aan de productie van kleine series kunststof producten. “Hiermee halen  we werk terug uit China.” En dat is uiteindelijk goed voor de matrijzenindustrie.

 

Lees het hele artikel in het digimagazine juli 2015  

 

Pin It on Pinterest