Made-in-Europe.nu

Schunk: service robots kunnen industrie een boost geven

Service robots gaan de industrie een impuls geven. Dat was een van de conclusies tijdens Expert Days, een roboticacongres georganiseerd door Schunk. Tijdens het event toonde het Duitse concern voor het eerst de Care-O-Bot 4 getoond aan het publiek, een assistant robot. Deze kan in minder dan 10 minuten compleet worden gemonteerd dankzij de modulaire opbouw. Ook andere robots, inclusief de nanorobot met een diameter van amper 0,1 µm, trokken alle aandacht. 

 

Visionaire robotconcepten op Schunk Expert Days

Dr. Andreas Goerdeler van het federaal ministerie van Economie en Technologie onderstreepte op het symposium tijdens het evenement het belang van robotica voor de West-Duitse industrie. Robotttechnologie biedt in zijn ogen de kans om de productie van consumptiegoederen weer terug te halen naar hoge lonen landen zoals Duitsland. Dankzij de robottechnologie kan het industrie aandeel in het bruto nationaal product verder toenemen.

 

Hollie
Deze service robot, HoLLiE, is opgebouwd uit standaard industriecomponenten. De robot is gebouwd door FZI Karlsruhe.

 

Innovatieve robotconcepten

Twee dagen lang presenteerden 17 internationale sprekers over nieuwe technologieën, onderzoeksprojecten en toepassingen voor de service robots. Service robotics: Probing new horizons zo luidde de titel van de bijeenkomst. Er waren visionaire componenten te zien, zoals gevoelige sensorskins van de TU München, flexibele Snake-Arm-Robots van OC Robotics uit Groot-Brittannië of de sterke adaptieve grijpers van Right Hand Robotics uit de Verenigde Staten. Maar ook innovatieve inspectie robots voor energiecentrales van Alstom Inspectie Robotics, collaborative mens-robot teams voor vliegtuig montage van MIT of krachtige en dynamische transport platforms van Grenzebach Automation. De micro- en nanorobots werden toegelicht door Peer Fischer van het Max Planck Institut. Henrik A Schunk, manager partner bij Schunk, verwacht dat service robotica, die zich nu in de implementatiefase begeeft, de industriële revolutie een stap vooruit kan brengen. Service robots worden immers niet alleen ingezet voor toepassingen zoals reinigen en revalidatie. Deze robots kunnen eveneens ingezet worden in modulaire montageplatforms of zelfs voor de geautomatiseerde productie van sportschoenen, om een voorbeeld te noemen.

 

Expert Days 2015: Impressions from SCHUNK GmbH & Co. KG on Vimeo.

 

Gebruiksvriendelijkheid verbeteren

Ondanks de wereldwijde succes van servicerobots is er voor zowel onderzoekers als industrie nog veel te doen, bijvoorbeeld op softwaregebied. Het ultieme doel is een iPad-georiënteerde interactie met de gebruiker mogelijk te maken, vindt Christian Wurrl, CTO bij Grenzebach Automation. Werknemers die nu met een heftruck werken moeten vertrouwd raken met service robots en ermee leren samenwerken. Daarvoor zijn gebruiksvriendelijke producten nodig, aldus Markus Klaiber, CTO bij gastheer Schunk. “We hebben producten nodig die volgens het plug – & – Work-concept werken, zoals we gewend zijn van thuis”. Dr. Ulrich Reiser van Fraunhofer IPA riep op zijn beurt op tot een vermindering van de complexiteit, om zo service robots zoals de Care-O-Bot 4 nog sneller naar succes te leiden. Hij pleitte ervoor om de eis van autonomie voor service robots te verminderen om zo economisch aantrekkelijke oplossingen zo snel mogelijk te genereren.

 

 

Pin It on Pinterest