DMG Mori levert sinds kort de nieuwste versie van Celos op de machines uit. Hierin zitten 4 nieuwe apps. Daarnaast is er eveneens een nieuwe PC-versie beschikbaar. Daarmee haalt de machinebediener de complete besturing naar zijn kantooromgeving.

 

DMG Mori lanceert ook een nieuwe PC-versie van Celos

Op de EMO 2013 heeft DMG Mori de nieuwe schil over het besturingssysteem van de CNC-machines voor het eerst gepresenteerd. Nu, amper twee jaar later, bevat Celos in de nieuwste versie al 15 verschillende apps. De vier meest recente apps zijn erop gericht om de machine deels te integreren in de administratieve organisatie van het verspanend bedrijf, deels om monitoring en serviceplanning voor de machine te verbeteren.

 

Jobplanner en Messenger

Een van de nieuwe apps is een jobplanner. Deze biedt niet alleen inzicht in de planning voor de verschillende machines, maar via de app kun je eveneens opdrachten verschuiven van de ene naar de andere machine. Ook geeft de app een overzicht van de totale productieplanning. Via de app Messenger kun je live meldingen krijgen over alle machines die zijn gekoppeld. Messenger biedt eveneens inzicht in de efficiency van de machine, door spindeluren, storingen en stilstand te analyseren.

 

Celos

DMG Mori heeft 4 nieuwe apps aan de nieuwste versie van Celos toegevoegd.

 

Celos op je PC

Deze nieuwe functies zijn met name interessant omdat Celos in een nieuwe PC-versie beschikbaar is. Door deze te installeren op een PC, krijg je de complete besturing binnen handbereik van muis en beeldscherm op je bureau. Productieprocessen kunnen offline, terwijl de machine werkt, voorbereid en gepland worden. Als meerdere machines voorzien zijn van Celos, kun je je deze naar een Celos-omgeving halen waar productie gepland wordt. Planning en productie lopen zo in elkaar over, volgens DMG Mori precies wat beoogd wordt met industrie 4.0.

 

Service agent: optimaliseren onderhoud

De derde app is vooral bedoeld om de service te optimaliseren, een andere toepassing van Industrie 4.0. Service Agent biedt een overzicht van alle onderhoudswerkzaamheden die aan een machine gedaan moeten worden, kondigt tijdig noodzakelijk onderhoud aan en genereert automatisch overzichten van spareparts die tijdens het onderhoud nodig zijn.

 

Tool handling

De vierde nieuwe apps is gericht op het verhogen van de productiviteit. Deze app genereert bijvoorbeeld per opdracht een overzicht van benodigde gereedschappen, geeft een overzicht van alle geregistreerde gereedschappen en genereert een lijst van gereedschappen die voor de volgende opdracht niet nodig zijn. Die kunnen dan uit het magazijn verwijderd worden.

DMG Mori toont de nieuwste versie van Celos op de EMO in Milaan