Made-in-Europe.nu
blum-novotest

Blum-Novotest meet ruwheid in CNC-machine

Blum-Novotest integreert het ruwheidsmeten in de CNC-machine. Met de nieuwe taster TC64-RG wordt de ruwheid van het oppervlak van het werkstuk gemeten terwijl dit nog in de opspanning in de machine zit. Werkstukoppervlaktekwaliteiten kunnen zo geautomatiseerd gemeten worden.

 

De fabrikant van meettasters demonstreerde deze ruwheidsmeting onlangs tijdens Moulding Expo in Stuttgart. Met de ruwheidsmeting in de machine speelt Blum-Novotest in op de toenemende druk op de meetkamer die verspanende bedrijven voelen, nu er steeds meer geautomatiseerd wordt gewerkt. Het meten van de maatnauwkeurigheid in de machine kan al langer en wordt ook steeds vaker gedaan. Geautomatiseerde ruwheidsmetingen in de machine zijn nieuw. Tot nog toe kan dat alleen handmatig gebeuren, of het werkstuk wordt buiten de machine op de oppervlaktekwaliteit nagemeten. “Dat past niet in een geautomatiseerde productie. Met deze TC64-RG dichten we de kloof in het geautomatiseerde proces”, zegt Winfried Weiland, hoofd marketing bij Blum-Novotest.

 

Stap naar zero defect productie

Standaard oppervlakken van frees-, draai- of slijpdelen worden binnen enkele seconden µm-nauwkeurig gemeten. De waarde wordt weergegeven als RZ-, Ra- en Rmax-waarde. Afhankelijk van de keuze van de gebruiker wordt deze waarde weergegeven en opgeslagen voor het kwaliteitsrapport van dat werkstuk of in een grafiek weergegeven. Dat laatste levert samen met andere meetresultaten inzicht in hoe een machine presteert in de loop van de tijd. Volgens Blum-Novotest moet de ruwheidsmeting in de machine niet gezien worden als een vervanger van de ruwheidsmeting in de meetkamer. Veel meer is het een stap om zero defect productie in combinatie met hoge leverbetrouwbaarheid te realiseren.

 

Lees het hele artikel in het digimagazine juli 2015 

 

Pin It on Pinterest