Made-in-Europe.nu
Siemens

Digitalisering: market pull of technology push?

De digitalisering in de verspanende industrie is niet te stoppen. Machinebouwers ontwikkelen virtuele machines voordat ze deze echt gaan bouwen en reduceren daarmee ontwikkeltijden en -kosten. Frezers en draaiers gebruiken de virtuele tweeling van hun machine voor het optimaliseren en efficiënt plannen van hun productie. Wie de echte machine gebruikt voor zijn werkvoorbereiding, verliest geld, zegt men bij Siemens. Vraagt de markt nu naar digitalisering? Of is hier sprake van een technology push?

 

Siemens zet op het vlak van digitalisering in op twee fronten: de machinebouwers en de machinegebruikers. Die eerste groep staat voor de uitdaging sneller met nieuwe machines naar de markt te komen, en klanten meer flexibiliteit en een hogere productiviteit te bieden. De innovaties die hiervoor nodig zijn, zullen meer en meer uit de software komen, verwacht Wolfgang Heuring, sinds kort de baas van de business unit Motion Control van Siemens.

 

Verspaner komt niet om digitalisering heen

Ook die eindklant, het verspanend bedrijf, komt niet om de digitalisering heen. Daar speelt het digitale concept van Siemens op meerdere niveaus. Het virtuele model dat de machinebouwer van de CNC-machine heeft, wordt in de CADCAM-omgeving ingezet om een order optimaal voor te bereiden terwijl de spindel van de fysieke machine loopt in een ander werkstuk. Joachim Zoll, die de groep Machine Tools Systems binnen de business unit Motion Control leidt: “Je verliest tijd en dus geld als je de fysieke machine gebruikt voor de werkvoorbereiding. De virtuele machine, de tweeling van je CNC-machine, draagt bij aan een snellere return of investment.”

 

De virtuele tweeling volgens Siemens.
De virtuele tweeling volgens Siemens.

 

Focus verschuift naar industrieel MKB

Wie Siemens op de Hannover Messe bezocht, kon al merken dat het Duitse concern in de digitaliseringsstrategie de focus verlegt naar het industrieel MKB. Op de EMO in Milaan zal dat des te nadrukkelijker getoond worden. Hier ligt immers de grootste markt: meer dan de helft van de CNC-machine markt komt bij de job shops vandaan. De nieuwe features en oplossingen die Siemens toont, kunnen juist ook de kleinere en middelgrote bedrijven verder helpen. En niet alleen spelers in de hoogste klasse, ook eenvoudige jobbers.

Lees in het digimagazine hoe Siemens digitalisering naar het MKB in de verspaning brengt

siemens

 

Pin It on Pinterest