Made-in-Europe.nu
Machinefabriek Heerbaart

Heerbaart: stabiel proces bij zwaar draaien van Inconel met Tungaloy wisselplaten

Door over te stappen op Tungaloy wisselplaten heeft Machinefabriek Heerbaart bij het draaien van zware assen van Inconel een stabiel proces weten te creëren. Dat vindt technisch manager Han Lohuis eigenlijk nog belangrijker dan de productiviteitswinst. “De draaiers staan ook bij Inconel met een smile achter de machine omdat ze het proces beheersen.”

 

De laatste decennia is Machinefabriek Heerbaart in Hengelo zich steeds meer gaan richten op de offshore industrie. Complexe, vaak grote werkstukken en sinds enkele jaren vooral exotische materialen. Inconel, hastelloy, duplex en superlegeringen. Veelal gesmede materialen, waarvan de eigenschappen per batch verschillen. Dat maakt het werk in de Hengelose machinefabriek uitdagend, zeker als je weet dat het vaak om enkelstuks gaat; of batches van hooguit vijf tot tien stuks. En producten die vanwege hun complexiteit dikwijls enkele dagen op de machine zitten.

 

Zware assen uit Inconel

Eerder dit jaar heeft Heerbaart een aantal zware assen uit Inconel moeten draaien. ‘Kleine’ onderdelen voor de Hengelose machinefabriek. Tot wel 15 cm materiaal moest er op sommige plaatsen worden afgedraaid. “Voor een draaier is dan niks zo vervelend als wanneer na 30 mm de beitelplaat kapot gaat, terwijl je een snit van 100 mm hebt geprogrammeerd. Drie keer wisselen is vervelend. Dan is alle snelheid uit je proces”, schetst Han Lohuis de problematiek. Sinds enige tijd zet hij bij het draaien van Inconel de AH 905 wisselplaat van Tungaloy in. Alex Jonker, technisch commercieel adviseur bij Magistor, heeft hem op deze platen gewezen.

 

Lees meer over de ervaringen van Machinefabriek Heerbaart met de Tungaloy wisselplaten in het digimagazine.

Tungaloy wisselplaten
Het artikel over Machinefabriek Heerbaart in het digimagazine

 

Pin It on Pinterest