Made-in-Europe.nu
Kistler

Méér uitbesteden buiten Zwitserland legt Kistler Group geen windeieren

Ondanks de fors duurder geworden Zwitserse frank heeft de Kistler Group meer orders in de wacht gesleept. De orderintake in het gebroken boekjaar 2014/2015 groeide met 3,2% (en zelfs 10,7% als je corrigeert voor valutaschommelingen). De Zwitserse fabrikant schrijft dit zelf onder andere toe aan het adequaat reageren op de opwaardering van de Zwitserse munt. Met die actie lijkt de nationale bank van Zwitserland zich in de eigen voet te schieten.

 

Totale Zwitserse machinebouw zucht onder dure frank

Kistler, onder andere actief in industriële procescontrole en sensortechnologie, heeft als reactie op de opwaardering van de frank namelijk besloten om minder uit te besteden aan toeleveranciers die in Zwitserse francs factureren. Deze strategie moet komende tijd verder zijn beslag gaan krijgen, evenals het plan om een aantal operationele activiteiten te verplaatsen naar de Eurozone. Daartoe heeft men al veel ruimte gereserveerd in het nieuwe Europese hoofdkwartier in Böblingen-Sindelfingen, onder de rook van Stuttgart. Ook het bestaande softwarecentrum in Bratislava wordt qua omvang verdubbeld. En als derde project buiten de Zwitserse grenzen noemt het management de uitbreiding van het productiecentrum in Lorch in het zuiden van Baden-Württemberg.

 

Kistler
Het Europese hoofdkantoor in aanbouw wordt fors groter om meer activiteiten in het Eurogebied te hebben.

 

Minder afhankelijk van de frank

Met deze en andere maatregelen wil Kistler de afhankelijkheid van de Zwitserse frank verkleinen. En dat lijkt dus te lukken als je naar de cijfers kijkt. De orderintake in het gebroken boekjaar, dat eind augustus afliep, groeide tot 215 miljoen francs jaar op jaarbasis. Vooral de Europese automobielindustrie toont een sterk momentum, onder andere doordat Kistler met producten en technologie inspeelt op de modelwissel bij de Europese autobouwers. Ook groeit men nog in Noord Amerika, maar Aziatische markten stagneren. De totale omzet van de groep is uitgekomen op 320 miljoen francs. Voor het lopende jaar 2015 /16 is men opnieuw optimistisch. Tot nog toe heeft men al 69 nieuwe banen in het bedrijf gecreëerd, waarvan slechts 12 in Zwitserland.

 

Machinebouw ziet orders instorten

Kistler doet het vergeleken met de rest van de Zwitserse machinebouw goed. Onlangs liet SwissMem, de brancheorganisatie van machinebouwers, namelijk weten dat de sector ondanks maatregelen de effecten van de duurdere frank sterk voelt. In het eerste halfjaar van 2015 zijn de verkopen met gemiddeld 14,7% afgenomen, daalde de omzet met 7,1 % en voelen de bedrijven druk op hun marges. Vooral de export naar andere Europese landen is sterk afgenomen en kan de groei in de export naar de VS en Azië niet opvangen. De bezetting stond eind juli met een percentage van 87,1% net boven het langjarig gemiddelde van 86,3%. Meer dan één op de drie SwissMem leden verwacht dit jaar af te gaan sluiten met verlies. Men probeert dat te verzachten door de productiviteit te verhogen. Slechts 18% overweegt productie te verplaatsen naar landen buiten Zwitserland, zoals Kistler Group dat versneld doet.

 

Pin It on Pinterest