Made-in-Europe.nu
Robojob

Robojob traint leerlingen mechatronica in CNC-automatisering

De scholengemeenschap Harlindis en Relindis in Maaseik (B), waar ook veel Nederlandse leerlingen metaalbewerking leren, organiseert binnenkort de jaarlijkse Demodag met dit keer als thema Verspaning 4.0. Voorafgaand worden de leerlingen mechanica-constructie en planningstechnieken geschoold door Robojob in CNC-automatisering.

 

Leerlingen aan de slag op themadag Verspanen 4.0 op scholengemeenschap

De Harlindis en Relindis scholengemeenschap in Maaseik leidt al jaren vele honderden Nederlandse jongeren op, niet alleen uit het aanpalende Limburgse grensgebied, zelfs tot in Eindhoven toe. ‘Gebeten door techniek’ staat er niet toevallig te lezen op de website van het belangstellingsgebied Nijverheid en Techniek. Jongeren worden er aangespoord om hun interesses en talenten in technologie verder te ontwikkelen, en de link met het bedrijfsleven wordt ook hier al snel gelegd. “Dat is één van de redenen waarom we jaarlijks een Demodag organiseren,” vertelt stafmedewerker Mechanica-Elektriciteit Eddy Mulders. “Het is een dag waar al onze studenten steeds naar uitkijken, omdat ze nieuwe toepassingen uit de praktijk kunnen ontdekken. Jaarlijks organiseren we deze Demodag rond een bepaald thema, en dit jaar is dat Verspaning 4.0.

 

Actuele thema’s uit de verspaning

De Demodag rond Verspaning 4.0 vindt plaats op donderdag 22 oktober in Gebouw K van de Campus Harlindis en Relindis in Maaseik. Bezoekers uit de maakindustrie kunnen er terecht in een namiddag- en avondsessie over onder andere op CNC-automatisering, software voor tandwielfrezen, 3D contactloos meten en energie-efficiëntie bij verspaningsmachines. Om de leerlingen vertrouwd te maken met de demo-opstellingen krijgen ze de komende weken een training door automatiseringsbedrijf Robojob, dat met een robotcel aan de demodag meedoet. Zaakvoerder Helmut de Roovere beschouwt dit mede als een bijdrage aan het terugdringen van het tekort aan CNC-operators, een knelpuntberoep zoals hij het uitdrukt.

 

Troeven om aantrekkelijk te zijn voor jongeren

“De metaalindustrie is een sector waarin je je passie techniek en innovatie kunt botvieren. Maar dat is jammer genoeg niet hoe er door studenten en jonge werknemers naar gekeken wordt. Onder andere daardoor is het beroep van CNC-operator nu een knelpuntberoep geworden. En daar willen we bij RoboJob iets aan doen.” Hij wil met name het beeld bij jongeren dat metaalbewerken zwaar werk is, in een vuile omgeving met weinig daglicht, bijstellen. “De realiteit is echter heel anders. En die boodschap moeten we duidelijk maken aan de jeugd.” Bij RoboJob is men ervan overtuigd dat de industrie alle troeven heeft om jongeren opnieuw aan te trekken. Daar wil men met de scholengemeenschap aan werken.”

 

Helmut De Roovere van Robojob.
Helmut De Roovere van Robojob.

 

Infosessies voor de maakindustrie

Medewerkers van RoboJob geven de leerlingen uit de studierichting Mechanica-constructie en planningstechnieken vooraf een opleiding rond de CNC-automatisering. Vervolgens gaan ze er de dag zelf mee aan de slag om tijdens de demo’s uitleg te geven aan de bezoekers. Andere thema’s die tijdens de Demodag aan bod komen zijn nieuwe software voor tandwielfrezen; 3D contactloos meten versus contactmeting; en energie-efficiëntie door optimalisatie van parameters bij verspaningsmachines. De sessies worden gegeven in samenwerking met Robojob, LMI, PXL, Sandvik en Renishaw. De eerste sessie begint om 14.30 uur, de tweede om 18.00 uur. Deelname is gratis, inschrijven kan tot 15 oktober.

 

Pin It on Pinterest