Made-in-Europe.nu

Saxion en ROC Twente aan de slag met 3D metaalprinten

Saxion heeft in Enschede de nieuwe 3D metaalprinter geïnstalleerd. Deze gaat een belangrijke rol spelen in het nieuwe Tech for Future project dat samen met het ROC Twente is gestart. Voor vijf bedrijven wordt de komende twee jaar een concrete businesscase uitgewerkt. 

 

Nieuw Tech for Future project samen met ROC Twente

René Groothedde, projectleider 3D printen bij Saxion en mede-initiatiefnemer van het 3D print lab, heeft voor de Concept Laser MLab een strategisch plek gekozen. “We willen dat zoveel mogelijk mensen die de hogeschool binnenkomen de 3D printer kunnen zien. Daarom deze plek die vanuit de centrale hal zichtbaar is”, legt hij uit. Het 3D print lab is een van de open innovatie labs van Saxion.

 

Saxion metaalprinten
René Groothedde bij de 3D metaalprinter die bij Saxion in gebruik wordt genomen.

 

Nieuw project brengt totale keten in kaart

De machine van Concept Laser gaat een belangrijke rol spelen in het vervolgproject binnen Tech for Future. Samen met vijf bedrijven, waaronder 3 mkb-ondernemingen, gaan studenten en lectoren het hele werkpakket rond 3D metaal printen uitwerken. Dat betekent zowel naar specifieke designregels kijken, producten identificeren die in aanmerking komen voor 3D metaal printen als eventueel zelf printen of uitbesteden. René Groothedde: “We onderzoeken ook wat er bij komt kijken als je zo’n product gaat uitbesteden, net zoals we ook het onderhoud onder de loep gaan nemen.” Ook juridische aspecten komen aan bod. Over twee jaar is voor elk van de vijf bedrijven een businesscase uitgewerkt. In het project werkt Saxion samen met het ROC Twente in Hengelo. ROC-leerlingen in metaalbewerking zullen immers in de toekomst ook met additive manufacturing te maken krijgen. Daarom vinden de beide onderwijsinstellingen in Enschede het essentieel ook hen kennis te laten maken met de technologie.

 

Lees méér over de plannen van Saxion in 3D Print magazine

De officiële opening van het laboratorium is op 10 september. Dat gebeurt in het kader van de opening van de Open Innovatie Labs van Saxion. Aanmelden kan hier.

 

1 comment

Pin It on Pinterest