Made-in-Europe.nu

VDI: welk potentieel heeft additive manufacturing in de industrie?

De tegenvallende verkoopcijfers van de marktleiders in de additive manufacturing industrie doen je geloven dat de eventuele hype voorbij is. Tijd dus voor een stap terug: welk potentieel heeft de technologie, welke belemmeringen zijn er nog en wat gaat 3D printen betekenen voor bestaande verdienmodellen en supply chains? Op de 3e VDI conferentie Additive Manufacturing maken experts binnenkort de balans op.

 

Tweedaagse conferentie met veel praktijkcases uit de industrie

Bij de VDI conferentie gaat het om de industriële toepassing van de technologie. Hoe kun je productiviteit en winstgevendheid in de industrie verbeteren met de inzet van 3D printtechnologie? Sprekers op ‘Additive Manufacturing, trends en toepassingen uit de industriële praktijk’ proberen op die vragen antwoord te geven.

 

Trumpf: laseroplassen

De conferentie vindt plaats bij de universiteit van Duisburg en wordt geleid door professor Gerd Witt, die aan deze universiteit de leerstoel voor Productietechnologie bekleedt. Een van de sprekers op de eerste dag is Antonio Candel-Ruiz, die bij Trumpf de additive manufacturing activiteiten leidt. Hij is overtuigd dat het laseroplassen op korte en middellange termijn dé technologie is die het meest geschikt is voor de huidige maakindustrie. De materialen zijn immers bekend, de technologie laat zich goed integreren in bestaande productieprocessen en de opbouw van producten gaat relatief snel. Veel sneller dan met bijvoorbeeld poederbedtechnologie.

 

Luchtvaarttoeleveranciers

De VDI laat zowel sprekers uit de 3D printwereld aan het woord, zoals Carl Fruth, bestuursvoorzitter van FIT AG, een van de Duitse pioniers waar het gaat om de industriële toepassing van additive manufacturing. Ook Kai Schimanski, hoofd productietechnologie bij Premium Aerotec, spreekt over de ervaringen die deze luchtvaarttoeleverancier heeft opgedaan met metaalprinten. Onlangs zijn Airbus 3D print goeroe Peter Sander nog dat het effect hiervan op de verspanende productie in Varel immens is. Martin Schöpf, directeur R&D bij Robert Bosch, gaat in op de industriële toepassing van zowel de poederbedtechnolgie lasersmelten als ook het gebruik van de EBM technologie, zoals Arcam die toepast. Hij gaat ook in de beperkingen die hij ziet.

 

Praktische info

De conferentie duurt twee dagen. Op de tweede dag komen toepassingen aan bod uit de automobielindustrie (Volkswagen en Daimler), matrijzenbouw (onder andere Stratasys), kunststoffen (Arburg) en luchtvaart (MTU). De conferentie wordt afgesloten met aantal sprekers die verder kijken dan de technologie. Dat gebeurt in een aantal lezingen over de juridische kant en tot slot een presentatie over het personaliseren van voeding middels 3D printen.

De VDI conferentie ‘Additive Manufacturing, trends en toepassingen uit de industriële praktijk’ vindt plaats op 15 en 16 september in Disburg. Het programma vind je hier en aanmelden voor de bijeenkomst kan hier.

 

Foto: Universiteit Duisburg

 

Pin It on Pinterest