Made-in-Europe.nu

Bezoekers laten Euromold schieten

Oeps: 11.160 bezoekers. Zovelen hebben vorige week de moeite genomen om Euromold in Düsseldorf te bezoeken. Meer dan verwacht, meldt de organisator. Maar hoe verhoudt zich dit tot de vorige edities?

 

Ruim 11.000 bezoekers in 4 dagen

Dat Euromold het roer heeft omgegooid en het accent meer legt op digitale productontwikkeling, is duidelijk gecommuniceerd. Eigenlijk keert de beurs daarmee terug naar de roots: een beurs voor productontwikkeling, matrijzen- en vormenbouw en additive manufacturing. En dat het bezoekersaantal fors zou verminderen ten opzichte van de vorige editie, was te verwachten. Maar 11.160 bezoekers in 4 dagen tijd op de 22e editie? Vorig jaar, de 21e editie, waren dat er nog 55.000. Nederland neemt met 6% de meeste bezoekers van buiten Duitsland voor zijn rekening. Dat zijn er wel geteld 670. Vorig jaar waren bijna drie keer zoveel Nederlanders bereid om in de auto of de trein te stappen en een flink stuk verder te reizen. Wat klopt hier niet? En hoe hoog – of beter gezegd – laag waren dan de verwachtingen?

 

SLM Realizer was een van de weinige metaalprinterfabrikanten die wel mee deed aan Euromold.
SLM Realizer was een van de weinige metaalprinterfabrikanten die wel mee deed aan Euromold.

 

Goede beurs, maar waar zijn bezoekers?

De beursorganisator Demat zegt in het persbericht verder dat met name de stemming bij de exposanten in het 3D gedeelte van de beurs heel goed was. Daar hoorde je inderdaad positieve geluiden. En ik blijf erbij: Euromold was een goede beurs. Sommigen hebben misschien het beeld gekregen dat Euromold een 3D printbeurs is. Dat is het niet. Wat dat betreft heeft Demat een goede zet gedaan door (digitaal) produceren weer als hoofdthema voorop te zetten. Dat kwam in Düsseldorf veel beter uit de verf dan in Frankfurt. En het congresprogramma met de gratis keynote lezingen door toppers uit de industrie was goed. Zoals Terry Wohlers, aldus het persbericht, heeft gezegd: een paar bedrijven ontbraken op de beursvloer. Helemaal mee eens. Maar volgens mij ontbraken er dus ook heel wat bezoekers. Of zijn de bezoekers beursmoe?

De volgende editie van Euromold vindt plaats van 6 – 9 december 2016 in Dusseldorf

 

Pin It on Pinterest