Made-in-Europe.nu
DMG Mori Industrie 4.0

CECIMO: groei Europese machineverkopen houdt zeker 4 jaar aan

De positieve trend voor de Europese machinebouwers heeft de overhand. Dat heeft Cecimo bekend gemaakt tijdens de EMO, die deze week in Milaan plaatsvindt. De economische groei in Europa en Noord Amerika is zo sterk, dat dit het negatieve effect van de problemen in opkomende landen teniet doet. De productie van de Europese machinebouwers groeit naar verwachting met 3 procent naar 23,6 miljard euro. Ook de export groeit met 3 procent. Qua export is 2015 op weg het tweede beste jaar te worden.

 

Machinebouwers positief over Europese markt voor komende jaren

De wereldwijde machinebouwindustrie is deze week neergestreken in Milaan, voor de Italiaanse editie van de EMO. Die zal overigens ook over 6 jaar weer in Italië doorgaan, want de afspraken met de VDW en de Italiaanse evenknie Ucimi is verlengd tot 2027. Gisteren heeft Cecimo, de Europese koepelorganisatie, de verwachtingen voor 2015 bevestigd. De economische teruggang in de opkomende landen wordt meer dan goed gemaakt door de sterke omzetontwikkeling in Europa en de Noord Amerikaanse markt.

 

Mazak
Mazak, de uitvinder van multitasking, toont op de EMO voor het eerst de Integrex i-200S met de nieuwe Smooth X besturing.

 

Bedrijven investeren weer

Op basis van de recente cijfers constateert Cecimo dat de Europese economie zich positief ontwikkelt en dat bedrijven weer investeren. De machineverkopen binnen Europa (zowel Europese machines als geïmporteerde) komt daardoor uit op zo’n 14,2 miljard euro. Dat positieve beeld werd van de week door meerdere gesprekspartners in Milaan bevestigd. De Italiaanse markt groeit zelfs boven verwachting sterk, maakte DMG Mori bekend op de eerste dag van de EMO. In heel Europa ziet de Duits-Japanse machinebouwer het vooral goed gaan in de luchtvaartindustrie, stempel en matrijzensector en ook in de automotive. Ook in Nederland wordt weer geïnvesteerd, aldus meerdere importeurs en vertegenwoordigers van fabrikanten met eigen vestigingen. Volgens de Europese brancheorganisatie versnelt de groei in Europa op dit moment zelfs en zal die dit jaar rond de 6 procent uitkomen. Ook voor de komende jaren rekent men op verdere groei in Europa. Cecimo verwacht dat de huidige groeicyclus nog zeker vier jaar zal aanhouden.

 

Fanuc
Fanuc toont de nieuwe robot, die speciaal is ontwikkeld om met de mens samen te werken. Op de foto laadt de robot zonder verdere afscherming een Robotdrill.

 

Versneld naar Industrie 4.0

Een van de hoofdthema’s op de EMO Milano is Industrie 4.0, oftewel smart industry zoals het in Nederland wordt uitgedrukt. Volgens Cecimo ontwikkelt de sector zich in een versneld tempo richting de integratie van nieuwe technologie zoals big data en industrieel internet. Dat legt het fundament onder de slimme, connected fabriek van de toekomst. Additive manufacturing is de andere trend die domineert. Filip Geerts, algemeen directeur van Cecimo, bespeurt echter dat er nog te weinig door de maakindustrie in geïnvesteerd wordt. De omslag naar een intelligentie manier van produceren moet sneller worden gemaakt. Daarom pleit hij voor een Europese impuls door vanuit het Europees fonds voor strategische investeringen financiële hulpprogramma’s op te zetten om de technologische transitie te versnellen. Op de EMO tonen de fabrikanten de toekomstige digitalisering. DMG Mori en Schaeffler gaan hierin het verst door concrete resultaten te tonen uit een project dat ze een jaar geleden zijn gestart. Een DMC 80 FD die Schaeffler in gebruik heeft is voorzien van 60 extra sensoren die realtime data verzamelen die door bovenliggende software geanalyseerd wordt. Dit moet bijdragen aan een hogere efficiency, minder ongeplande uitval, betere kwaliteit van de productie en meer flexibiliteit. Daarnaast ontstaan er heel nieuwe businessmodellen door big data.

FOTO: DMG Mori en Schaeffler brengen Industrie 4.0 in de praktijk in de speciale uitvoering van de DMC 80 FD die zowel op de beurs staat als in een van de fabrieken van Schaeffler. In het volgend digimagazine meer hierover.

Lees hier het artikel over Siemens en Industrie 4.0 in het digimagazine

 

Pin It on Pinterest