Made-in-Europe.nu
Handtmann Kuka

Handtmann eerste aanbieder Run MyRobot/Machining

Handtmann heeft op de EMO een bewerkingscel getoond met een Kukarobot aan een 5-asser. De robot wordt geprogrammeerd en aangestuurd via de Sinumerik machinebesturing, via Run Myrobot. DMG Mori had de groene Fanuc robot, ontwikkeld om samen te werken met de mens, aan een bewerkingscentrum geplaatst. Robots gaan de volgende stappen in de verspanende industrie zetten.

 

Fanuc en DMG tonen ‘bedienervriendelijke’ robot aan machine

Een beurs moet spektakel bieden. Dat deed Fanuc met de M 2000i robot, die de hele week lang een Fiat 500 hoog boven de stand tilde. De echte toekomst van de inzet van de robot was op andere plaatsen zichtbaar. Bij Fanuc zelf, dat de groene CR 35iA toonde. Deze robot is ontwikkeld om samen te werken met de mens. Het is de eerste 6-assige robot die tot 35 kilo kan tillen en zonder afscherming werkt. Dat mag omdat overal in elke as sensoren zitten die de beweging direct stoppen zodra ze een contact detecteren. Fanuc had de robot zelf bij een Robodrill geplaatst. Bij DMG Mori stonde de groen robot eveneens aan een machine.

 

Fanuc CR 35iA
Fanuc zet de groene, bedienersvriendelijke, robot die geen afscherming nodig heeft in aan een boortapcentrum. DMG Mori had de robot aan een bewerkingscentrum geplaatst.

 

Grote vraag naar automatisering

DMG Mori topman Mori ziet wereldwijde een grote vraag naar automatisering. Een verrassend cijfer dat hij noemde is dat verhoudingsgewijs in China bijna net zoveel robots in de industrie staan als in de VS. “Als we de VS als uitgangspunt nemen en de robotpenetratie op 100 stellen, dan is dat cijfer voor Japan 110, voor Italië 115, voor Duitsland 120 en voor China 97.” De cijfers komen van het Fraunhofer in Duitsland. Bij DMG Mori ziet men de groene robot die geen afscherming nodig heeft en eenvoudig programmeerbaar is, als een kansrijk concept voor de verspanende industrie. Met name de samenwerking tussen robot en machinebediener opent perspectieven.

 

Run MyRobot
Rechtsonder op het scherm is de knop van de robotbesturing zichtbaar. De Kukarobot wordt aangestuurd via Run MyRobot/Machining, ontwikkeld door Siemens en Kuka.

 

Handtmann, Siemens en Kuka

In het digimagazine voorafgaand aan de EMO Milano kondigde Siemens al aan om de resultaten van de samenwerking met Kuka te tonen. Sinds de vorige editie van de EMO werken beide bedrijven aan de integratie van de robot- en machinebesturing. Dat werd in Milaan gedemonstreerd bij een 5-assig bewerkingscentrum van Handtmann, de HBZ TR 80. De Kuka KR 600 Fortec robot aan deze cel werd bestuurd via de Siemens Sinumerik besturing. Programmeren kan zonder specifieke robotprogrammeerkennis via Run MyRobot/Machining. Via het tweede kanaal van de machinebesturing worden de signalen naar de robot gestuurd. Handtmann is de eerste machinebouwer die dit concept aanbiedt.

 

Polijsten

De robot wordt niet alleen ingezet om de machine te beladen. Tussendoor, als de 5-asser het werkstuk freest, voert de robot de polijstbewerking uit. Op die manier komt het werkstuk compleet afgewerkt uit de cel. Handtmann en Siemens hebben overigens ook in de besturing van de machine nog verdere features ingezet om de autonomie van het bewerkingscentrum in de onbemande uren te vergroten. De kans dat de machine stilvalt door een storing neemt hierdoor af.

In de volgende editie van het digimagazine verschijnt een uitgebreider artikel over deze innovatie.

Handtmann wordt in Nederland geleverd door Dymato  

 

Pin It on Pinterest