Merrem freest onbemand dankzij betrouwbare botsingdetectie in NCG CAM

Merrem Kunststoffen heeft de afgelopen tijd niet alleen geïnvesteerd in 5-assige bewerkingscentra maar ook in een CAM-programma om 5-assig simultaan te kunnen frezen. In totaal zijn er 4 CAM-werkplekken ingericht. Dankzij deze investeringen kan men makkelijker onbemand werken. De extra capaciteit wordt ingezet voor uitbreiding van de export.

 

Investeringen CAM zorgt voor toename 5-assige capaciteit en werk

De kunststof verspaner uit Dinxperlo maakt deel uit van de Merrem Kunststoffen Groep, leverancier van kunststof componenten en technische rubberen onderdelen. In de verspaning heeft men recent geïnvesteerd in uitbreiding van de capaciteit met een 5-assige machine, een Finetech. Tegelijk is besloten om NCG Cam te gaan inzetten voor het CAM-programmeren van zowel de Finetech machine, de 5-assige Belotti machine alsook een Hedelius bewerkingscentrum. “Hiermee kunnen we onze programma’s voor het 5-assig simultaan nafrezen sneller en gemakkelijker maken”, zegt Ramon Leonhardt, van Merrem Kunststoffen. NCG Cam wordt gebruikt in combinatie met IronCAD.

 

Merrem Kunststoffen

Dankzij de botsingdetectie in NCGCAM freest Merrem meer onbemand.

Automatische botsingdetectie

Een van de features in NCG CAM die Ramon Leonhardt het meest is opgevallen, is de botsingdetectie die automatisch wordt uitgevoerd als een programma klaar is. Als de CAM-software een mogelijke botsing van de kop detecteert, kantelt het programma deze zodat een botsing tussen spindel en materiaal vermeden wordt. Daarbij zorgt de software ervoor dat de frees wel in het materiaal blijft. Verder valt het Merrem op dat NCG CAM snel is. Merrem bewerkt veel grote onderdelen voor de automotive industrie, sommige tot 1500 mm hoog. Programma’s beslaan al gauw 2 tot 3 miljoen regels machinecode. “De berekening daarvan vergde eerst uren; nu duurt dat met NCG CAM slechts 50 minuten.” Merrem werkt al twee jaar met IronCAD, het CAD-programma dat men vooral gekocht heeft om beschadigde Stepfiles van klanten te repareren. Dat doet IronCAD automatisch na het openen van de file en het aanvinken van de optie herstel.

 

Figure 4  Programming Part in NCG CAMOnbemand bewerken

De investeringen in 5-assige bewerkingstechnologie hebben het verspanend bedrijf overigens geen windeieren gelegd. De beschikbaarheid van de technologie alleen heeft al ervoor gezorgd dat er nu dagelijks 5-assig wordt gefreesd, terwijl er voorheen hooguit eens in de week zo’n order binnenkwam. Merrem Kunststoffen laat de machines inmiddels ook onbemand doordraaien ‘s nachts, dankzij de robots en de camerabewaking. Ramon Leonhardt zegt dat hij deze stap nooit zou hebben gezet zonder een betrouwbare botsingdetectie in de CAM-software. Door het succes breidt de onderneming de exportactivieiten verder uit in Duitsland, Estland en Letland.

NCG CAM is een standalone CAM-pakket dat vanuit Groot Brittannië wordt ontwikkeld. In Nederland is Landré de dealer

 

Authors
Tags ,

Gerelateerde artikelen

Top