Made-in-Europe.nu
Arno Werkzeuge ACS 2

ACS 2 koelsysteem verdubbelt standtijd gereedschappen bij RVS-afsteken

Door een nieuw systeem voor de toevoer van koelsmeermiddel toe te passen, heeft het Duitse fijnmechanisch bedrijf Kattner Gmbh & Co de gereedschapstandtijd bij het afsteken verdubbeld. Tegelijkertijd zijn zowel de voeding als de snijsnelheid verhoogd. Het gaat hier om het draaien van RVS-kwaliteiten zoals 1.4548 en 1.4404.

 

Gepatenteerd systeem van Arno Werkzeuge: dubbele inwendige koeling bij in- en afsteken

Het Duitse bedrijf Kattner uit Fildern, in de buurt van Stuttgart, gebruikt voor het afsteken het ACS koelsysteem van Arno Werkzeuge, in combinatie met een positieve wisselplaat. De gereedschapfabrikant heeft een nieuw gepatenteerd koelsysteem ontwikkeld, ACS 2 (Arno Cooling System), specifiek voor het afsteken.

rno Werkzeuge ACS 2
Een schematische voorstelling van het ACS 2 systeem.

Twee inwendige kanalen

Hierbij gaat een eerste straal koelsmeeremulsie direct door de wisselplaatzitting. Deze straal komt direct in het snijvlak terecht. Een tweede straal koelt de snijplaat aan de onderkant van de spaan. Ook deze straal wordt door de houde rgeleid. ACS2 zorgt dus ervoor dat het koelmiddel langs twee kanten in het snijvlak terecht komt. Hiermee voorkomt de gereedschapfabrikant verliezen doordat het koelsmeermiddel uiteen waaiert voordat het middel echt in de snijzode komt. Met name bij het diep in- of afsteken is dat voor inwendige koeling dikwijls een probleem, dat tot verminderde koeling leidt. Arno Werkzeuge levert overigens ook een ACS 1 systeem, Dan wordt alleen via de wisselplaatzitting de straal gestuurd.

 

Dubbele standtijd en hogere productiviteit

Kattner zet het nieuwe koelsysteem in op de Index C100 draaibank, een van de meest recente investeringen. Dit draaicentrum is gekocht om aan de toenemende vraag naar hoogvaste nikkellegeringen uit onder andere de luchtvaartindustrie te kunnen voldoen. Het stafmateriaal wordt in grote aantallen in- en afgestoken op de Index machine. Voorheen gebeurde dit met een voeding van 0,06 mm per omwenteling en een snijsnelheid van 100 m/min. De insteekdiepte loopt op tot 70 mm. De vroegere werkwijze leverde een standtijd van de gereedschappen op van 95 producten. Met het nieuwe ACS-systeem van Arno Werkzeuge is de standtijd meer dan verdubbeld, terwijl de voeding verdubbeld is naar 0,12 mm per omwenteling en de snijsnelheid naar 150 m/min is gebracht. De directe opname van de gereedschapfabrikant kan zowel aan de hoofd- als tegenspindel ingezet worden. Het ACS koelsysteem is speciaal ontwikkeld voor het AS-afsteekprogramma gereedschappen van Arno Werkzeuge.

 

 

Proceszekerheid

Voor Kattner tellen overigens niet alleen standtijd en productiviteit; het behoud van proceszekerheid staat voor de toeleverancier voorop. Het gaat namelijk om vliegtuigonderdelen die Kattner zelf verwerkt in samengestelde modules, waaraan hoge nauwkeurigheidseisen worden gesteld.

Pin It on Pinterest