Made-in-Europe.nu
Verspanersforum

EMO noviteiten als primeur op Metavak

Wie de EMO Milano heeft gemist, kon vorige week op Metavak Gorinchem een beetje inhalen. Een aantal exposanten is erin geslaagd om EMO-innovaties heel snel naar Nederland te halen. Dat leverde de beurs enkele primeurs op.

 

Schaublin; EMCO; Brother; Lehmann en OSG

Dat geldt bijvoorbeeld voor De Ridder, dat de nieuwe Schaublin 125CCN toonde. Het gaat nog om een prototype van deze nieuwe generatie slijpmachines van de Zwitserse fabrikant. Een prototype dat echter heel dicht tegen het productiemodel aanzit. De vernieuwing zit uiterlijk vooral in het feit dat de nieuwe machine een gesloten type is, waar het huidige model nog open is. Verder valt vooral de nieuwe Fanuc TF besturing op. Het programmeren kan nu in tien keer zulke kleine stappen, namelijk van 0,1 µm. Verder zijn de servomotoren nauwkeuriger. Schaublin gebruikt in de nieuwe generatie de Fanuc TF besturing een tweekanaals besturing die onder andere de integratie van automatiseringsoplossingen vergemakkelijkt. Deze componenten kunnen via het tweede kanaal vanuit de machinebesturing worden aangestuurd. Op elke nieuwe machine is nu een C-as leverbaar.

 

 

Schaublin 125 CCN
Direct vanuit de EMO naar Metavak, de nieuwe Schuablin 125CCN.

 

EMCOturn 45 en Erowa

Ook de EMCOturn 45 met Y-as was vorige week een primeur op de stand van de Ridder. De Y-as heeft een bereik van 200 mm. Emco levert de machine eventueel inclusief een stangenlader en een grijper die de producten in de machine al op een transportband legt. Een andere nieuwe ontwikkeling bij De Ridder is dat men sinds de EMO A-dealer is voor alle Erowaproducten. Het complete assortiment van nulpuntspansystemen, opspanmiddelen en automatiseringscomponenten kan geleverd worden. “Een mooie aanvulling op het machineprogramma”, aldus Frank van de Valk, die als technisch commercieel medewerkers de klanten op dit punt gaat ondersteunen.

 

Bokhoven BMT liet het nieuwe Swisclamp systeem van Lehmann zien.
Bokhoven BMT liet het nieuwe Swisclamp systeem van Lehmann zien.

 

Lehmann Swissclamp: tot 40% meer opspannen

Nog meer nieuws uit Zwitserland was er in Gorinchem te zien op de stand van Bokhoven BTM. Op de EMO heeft Lehmann een nieuwe modulaire lijn opspanmiddelen geïntroduceerd, Swissclamp. Bokhoven BTM kon het nieuwe systeem vorige week al in Nederland te tonen. Het opspansysteem is met name bedoeld om zowel smalle als bredere componenten eenvoudig en snel op te spannen met dezelfde hulpmiddelen. Het opspansysteem werkt men pennetjes die als aanslag functioneren. De minimale spandiepte bedraagt 6 mm in de spandaard opspanning en 3 mm in de compacte uitvoering. In dit laatste geval wordt met een opvullijst gewerkt. Qua breedte biedt het systeem een variatie tussen 6 en 220 mm, afhankelijk van het type. Lehmann zelf zegt dat met Swissclamp tot 40% meer werkstukken op hetzelfde oppervlak kunnen worden opgespannen. Dat levert in de onbemande verspaning bijna drie keer zoveel productie op. Deze cijfers komen overigens uit een testcase waarbij het systeem is toegepast op een spantoren die ook deel uitmaakt van de Swissclamp lijn.

 

De nieuwe snelle Brother machine op de stand van Bender Techniek.
De nieuwe snelle Brother machine op de stand van Bender Techniek.

 

Bender Techniek: première van Brother

Bender Techniek had de Brother 450X1 Speedio meegenomen naar Gorinchem. Sinds kort vertegenwoordigt Bender Techniek het Japanse merk van deze zeer snelle boortapcentra. Door de versnelling van 2,2 G in de Z-as, bedraagt de gereedschapwisseltijd slechts 1,4 seconde (spaan tot spaan). De Speedio lijn is een vrij nieuwe machinelijn van Brother met méér capaciteit voor meer productiviteit. Een van de opties die de Japanners op de machine aanbieden is een snellere processor zodat de besturing 200 blokken vooruit kijkt. De machines beschikken over een BT30 conus. Brother heeft op de EMO onlangs ook een draaifreescentrum getoond, de M140.

 

osg
Door de rechthoekige gaten die helemaal door de boor lopen, zorgt OSG met het nieuwe gereedschap voor meer vloeistof in het snijvlak en dus kortere spanen.

 

OSG Nederland: nieuwe boor

OSG Nederland was er eveneens in geslaagd om de nieuwste gereedschappen vanuit de EMO direct mee te nemen naar Gorinchem. Een van de nieuwe boren is de WDO-SUS, ontwikkeld voor onder andere het bewerken van moeilijke RVS-soorten. Naast een nieuwe snijkantgeometrie vallen vooral de inwendige kanalen voor de koelsmeeremulsie op. Deze zijn niet rond zoals gebruikelijk is, maar bijna rechthoekig. Daardoor neemt de volumestroom met 30% toe evenals de turbulentie waarmee de emulsie uit het gereedschap komt. Dat zorgt voor een betere koeling en vooral een betere spanenafvoer. In combinatie met de nieuwe snijkantgeometrie zorgt dit voor constant compacte spanen.

 

FOTO boven: het Verspanersforum wist dagelijks bezoekers van Metavak Gorinchem te boeien met de demonstraties hoe je efficient enkelstuks direct goed bewerkt. Dat gebeurde live op de beurs op een DMG Mori CTX beta 800 TC, samen met een aantal andere partners.

 

 

Pin It on Pinterest