Made-in-Europe.nu
Makino iQ300

Geld verdienen met verspanen: het totale plaatje moet kloppen

Wil je vandaag de dag in de verspaning mee kunnen met de internationale concurrentie, moet alles kloppen. Van machine, gereedschap, opspanning tot en met het CAM-programma. Dat heeft Makino duidelijk gemaakt tijdens de opening van het uitgebreide technologiecentrum voor aerospace en de stempel- en matrijzenindustrie.

 

Makino toont effect andere gereedschapkeuze op Ra-waarde en freestijd

Het vernieuwde en fors groter geworden technologiecentrum ondersteunt Makino-klanten in de twee industriesegmenten met onder andere applicatie ontwikkeling. De applicatie-engineers lieten tijdens de verschillende demo’s zien welke verschillen er ontstaan simpelweg door iets te veranderen in het verspaningsproces. En dat kan het verschil maken tussen geld verdienen met verspanen of niet.

 

Makino
Het overzicht van de Ra waarden en freestijden.

 

Effect van de machine

Een interessant voorbeeld is de invloed van de gereedschapkeuze en machinekeuze. Zes verschillende dolfijnen gefreesd op een Makino F3, een V33i en een iQ300 met de nieuwe optie mirror surface finish solutions. Eigenlijk is het verschil in oppervlakteruwheid tussen een V33i en iQ300 niet eens zo heel erg groot als je hardmetalen frezen gebruikt: in het eerste geval Ra 0,102 µm, in het tweede geval 0,108 µm. De bewerkingstijd scheelt echter wel al behoorlijk: bijna 1 minuut sneller als je de kleine iQ300 inzet.

 

In het foto-album achtereenvolgens gefreesd met hardmetaal, CBN en PCN (met optie van spiegelfrezen) 

 

Hogere oppervlaktekwaliteit, minder polijsten

Spannender wordt het als je gaat kijken naar het verschil tussen gecoate hardmetalen frezen, CBN frezen en PCD frezen in combinatie met het spiegelfrezen. Die optie kan alleen gebruikt worden in combinatie met PCD gecoate gereedschappen. Bij de CBN gereedschappen blijft de bewerkingstijd identiek aan die van hardmetalen frezen, maar de oppervlaktekwaliteit verslechtert van Ra 0,108 µm naar 0,195 µm. Kies je voor de nieuwe freestechnologie en een PCD gecoat gereedschap, dan neemt de totale bewerkingstijd weliswaar toe naar 3 minuten en 24 seconden (ruim de helft langer dus) maar de oppervlaktekwaliteit verbetert met een factor 10 ten op zichte van dezelfde machine met hardmetalen frees en zonder deze optie. Spiegeloppervlakken frezen betekent in dit geval een Ra waarde van 0,012 µm. Zo vermijd je kostbaar polijsten en maak je hoge kwaliteit reproduceerbaar.

 

Leadtime met hoge kwaliteit

Dat is precies waar Andreas Walbert, hoofd marketing en product planning over sprak in zijn gesprek met de media. Het gaat om het totaal: productiviteit en kwaliteit. “Leadtime is een kritisch thema in de die and mouldindustrie, omdat je boetes moet betalen als je te laat levert en veel handwerk moet doen om de gevraagde kwaliteit te halen.” Daarom is meer dan ooit belangrijk dat machines zo stabiel zijn dat ze constant hetzelfde resultaat leveren in de productie.
In het digimagazine van december staat een uitgebreider artikel over Makino.

In Nederland wordt Makino vertegenwoordigd door Produtec, in België door Machiniomo

 

Pin It on Pinterest