Made-in-Europe.nu
NRW Produktion

Industrie 4.0: van machines naar voordelen verkopen

Met Industrie 4.0 toepassingen kunnen (Duitse) machinebouwers hun klanten voordelen verkopen in plaats van machines. Industrie 4.0 biedt de kans om je klant te helpen zijn processen te verbeteren. Daarmee vergroot de sector de voorsprong op de Aziatische concurrentie. In een notendop is dat de essentie van Industrie 4.0 volgens VDMA-president Reindhold Festge. Ook het MKB kan hier voordeel uithalen. 

 

Metaalunie bij Industrie 4.0 bijeenkomst NRW

De voorman van de Duitse machine-industrie sprak onlangs op een eerste uit een serie regionale bijeenkomsten van de VDMA om de kleinere en middelgrote machinebouwers te stimuleren met Industrie 4.0 aan de slag te gaan. Nordhein Westfalen mocht de spits afbijten in Duitsland. Ook Koninklijke Metaalunie was met een delegatie in Düsseldorf aanwezig. Want het thema is net zo goed van wezenlijk belang voor de Nederlandse machine- en apparatenbouwers, aldus voorzitter Fried Kaanen van de Metaalunie.

 

Industrie 4.0 juist voor MKB van belang

Zowel bij de VDMA als de Duitse overheid bestaat bezorgdheid over de acceptatie en vooral de implementatie van Industrie 4.0 bij de kleinere en middelgrote machinebouwers. Het MKB haakt af omdat men denkt dat het iets is voor de grote industrie, zo vat Reinhold Festge het probleem samen. Iedereen kent het begrip intussen, iedereen geeft er een andere uitleg aan. De boodschap die hij vooral wil brengen, is dat Industrie 4.0 om de toekomst van de machinebouwindustrie gaat. “De concurrentie uit Azië wordt ongelooflijk sterk. Chinezen kunnen deels al machines bouwen die aan onze kwaliteit kunnen stippen. We kunnen de concurrentieslag niet winnen als we hetzelfde bieden.” Industrie 4.0 is de aanpak om de afstand te vergroten.

 

Duitsland blijft bij Industrie 4.0

Wereldwijd zijn er initiatieven om machines en installaties slimmer te maken. Nederland werkt aan smart industry; de Amerikanen spreken over smart manufacturing. De Duitsers houden echter vast aan Industrie 4.0, op zijn Duits geschreven, benadrukte Garrelt Duin, minister voor onder andere economie en industrie in de deelstaat NRW, op de bijeenkomst. “Overal ter wereld werkt men aan dit thema, maar als we ons bewust zijn van onze sterkte, moeten we het zo blijven noemen. De digitalisering van de economie biedt enorme kansen.” De Duitse overheid heeft recent besloten om een tandje bij te schakelen. Zo komen er in alle deelstaten competentiecentra waar MKB-bedrijven concepten kunnen testen en ervaring met Industrie 4.0 kunnen opdoen.

 

NRW-discussiesmal
In een van de workshops gingen onder ondernemers uit de metaalindustrie in gesprek met vertegenwoordigers van onderzoeksinstellingen.

 

Investeren in breedband

Ook gaat de Duitse overheid investeren in breedband internet, juist op industrieterreinen. Tegen 2018 moeten bedrijventerreinen aangesloten zijn op een 50 MB glasvezelnetwerk, uiteindelijk willen de Duitsers digitale netwerken realiseren waarover bedrijven met gigabit snelheden hun data kunnen versturen. Stefan Schott van het Ministerie van Economie en Energie in Berlijn: “Grote bedrijven bouwen hun eigen datanetwerken. MKB-bedrijven kunnen dat niet doen. De koppeling van het MKB aan deze snelle netwerken is een belangrijke stap.” Uiteindelijk zal het namelijk erom gaan dat machinebouwers realtime machines bij hun klanten kunnen bewaken. Dat betekent dat over enkele jaren wereldwijd exabyte aan data worden verstuurd via het web. Eén exabyte is 1018  bit.

 

Readiness studie en richtlijnen

Professor Reiner Anderl, directeur van de TU Darmstadt, presenteerde de resultaten van de Industrie 4.0 Readiness studie die in opdracht van de VDMA is uitgevoerd. Op basis hiervan zijn er richtlijnen ontwikkeld die ondernemingen allereerst helpen hun positie te bepalen wat Industrie 4.0 betreft en vervolgens aan de hand van een matrix de vervolgstappen duidelijk maakt. Aansluitend gaven in een workshop zowel Rhenus Lub, fabrikant van vloeistoffen voor de verspaning, als Schumacher Precision Tools, fabrikant van verspanende gereedschappen, aan hoe zij al jaren met Industrie 4.0 concepten bezig zijn.

 

 

Pin It on Pinterest