Made-in-Europe.nu

New Industries: hoe maak je je productie toekomstproof?

Internet of Things, 3D printen, slimme robots: het arsenaal nieuwe technologie waaruit de maakindustrie kan putten is schier oneindig Maar hoe zet je deze technologie in je productie in? Hoe kun je engineering versnellen en vergemakkelijken met nieuwe IT technologie? Experts schetsen op de nieuwe beurs New Industries de oplossingsrichting.

 

Teqnow presenteert experts over doorbraaktechnologieën

 

New Industries is een nieuw evenement voor de maakindustrie, ondersteund door onder andere Teqnow. Het evenement (8-10 december Evenementenhal Gorinchem) richt zich met name op industriele automatisering, aandrijf- en bestrngstechnieken en engineering.

 

Robotica: plug and play inzetbaar in de industrie?

En dan komen vanzelf thema’s aan de orde zoals robotica, 3D printen en internet of things. De eerste dag, dinsdag 8 december, staat vooral in het teken van robotica. Voor Teqnow, het nieuwe technologie platform van de Koninklijke Metaalunie, is robotica een van de belangrijke thema’s. Andre van der Leest, projectleider Teqnow, schetst de nieuwe ontwikkelingen in robotica en hoe door de toevoeging van onder andere visiontechnologie, flexibele grijpers en een heel nieuwe generatie robots deze steeds eenvoudiger en flexibeler inzetbaar worden in de industrie. Henk Kiela, lector mechatronica en robotica bij Fontys Hogescholen, verzorgt daarna een workshop. Hierin laat hij zien hoe robotica gaat veranderen door de nieuwe technologie en hoe de robots niet alleen in de industrie ingezet kunnen worden, maar ook in de zorg en andere plaatsen in de samenleving. Ook zijn er demonstraties van de Baxter, de plug and play robot die in de VS is ontwikkeld. Teqnow biedt overigens bedrijven de kans om een van de nieuwe robots, der Baxter of de UR5, tot maximaal een week te testen. Na een dag installatie en instructie kunnen bedrijven de robot uitgebred testen in hun eigen productieomgeving.

 

3D printen: metaal of polymeren?

Een andere ontwikkeling die grote kansen gaat bieden aan de maakindustrie, is 3D printen. 3D metaalprinten spreekt natuurlijk het meest tot de verbeelding. Wat veel bedrijven en engineers zich amper realiseren is dat er ook in kunststof 3D printen grote kansen liggen. Met name in combinatie met verloren was gieten kun je dan met redelijk geprijsde 3D printers metalen componenten maken die je anders niet kunt maken. Of slecht tegen hele hoge startkosten vanwege dure gietvormen en matrijzen. Teqnow presenteert op 9 december een uitgebreid programma rond 3D printen. Hans Derks van CNC Consult gaat dan in op de mogelijkheden van 3D metaalprinten via selective laser metling. Hij bekijkt aan de hand van praktijkvoorbeelden waar mogelijkheden en onmogelijkheden zijn en welke ontwerptechnieken ingezet moeten worden. Ook donderdag 10 december komt 3D printen aan bod Bas Beltman van NextStep 3D presenteert dan de weg van rapid proptotyping naar rapid manufacturing via 3D printen. NextStep 3d vertegenwoordigt onder andere Prodways in de Benelux, een fabrikant van 3D printers die zich onder andere bezighoudt met het printen van matrijzen.

 

Internet of Things: welke kansen biedt het?

Internet of things is het derde belangrijke onderwerp op New Industries. Het onderwerp komt tijdens alle dag wel op de een of andere wijze terug in de presentatties. Zo houdt Joop Kwant van Prodek elke dag een lezing over de mogelijkheden die ontstaan wanneer alles via het internet gekoppeld wordt en kan communiceren Ook Kris Kirry van MPC Industries behandelt dit thema (op donderdag 10 december). Indirect heeft smart industries ook effect op de manier waarop engineering in de toekomst gaat plaatsvinden, Cloudgebaseerde oplossingen waarin meerdere mensen op meerdere plekken gezamenlijk engineeren, scheppen hele nieuwe kansen om ontwikkeltijden te verkorten

New Industries vindt gelijktijdig plaats met Engineering Materials. Hierin draait het om innovatieve materialen en hun specifieke toepassingen.

 

1 comment

Pin It on Pinterest