Made-in-Europe.nu
smart industry

Landkaart Industrie 4.0: smart industry in de praktijk in Duitsland

Het Duitse platform Industrie 4.0 heeft 208 voorbeeldprojecten verzameld waarin Industrie 4.0 nu al realiteit is. De voorbeelden zijn verwerkt in een interactieve kaart, die per regio aangeeft hoeveel concrete Industrie 4.0 projecten er zijn. Nordrhein Westfalen doet het niet slecht met 27 projecten, maar koploper is toch wel Baden-Württemmberg met meer dan 40 concrete toepassingen.

 

Platform Industrie 4.0 beschrijft 208 Duitse voorbeeldprojecten

Industrie 4.0 mag dan wel een Duitse vinding zijn, de Duitse maakindustrie en dan met name het MKB worstelt net zo goed met de vraag wat de zin ervan is en hoe het concept Industrie 4.0 zinvol toe te passen in hun eigen onderneming. Daarom worden momenteel verspreid over heel Duitsland competentiecentra ingericht, waar de industrie samen met onderzoeksinstellingen en universiteiten kunnen experimenteren. Voorlichting met behulp van concrete toepassingen hoort ook bij het bewustwordingproces.

 

60 projecten bij het MKB

De interactieve kaart van het platform Industrie 4.0 biedt allereerst een aantal selectiemogelijkheden, bijvoorbeeld of men concrete toepassingen zoekt, in welke sectoren en de omvang van de betrokken ondernemingen. Opvallend is dat weliswaar de meeste projecten bij de grotere bedrijven lopen (vanaf 5000 medewerkers), maar dat er ondertussen toch al 60 voorbeelden te vinden zijn bij bedrijven tot 60 medewerkers. 25 projecten bevinden zich in de producerende industrie. En om Industrie 4.0 concreter te maken zijn er in deze segmenten zelfs 14 projecten die marktrijp zijn.

 

Robotfrezen met materiaalbesparing

Een interessant voorbeeld is een robotfreescentrum bij een meubelmaker in Mecklenburg-Vorpommern. Tischlerei Eigenstetter heeft een productiecel ontwikkeld waarin een industrierobot grote, hoogwaardige houten en kunststof onderdelen freest in seriegrootte 1. Het bijzondere aan de cel is dat een scanner is ontwikkeld waarmee het uitgangsmateriaal, een blok hout of kunststof, wordt gescand. Het softwaresysteem positioneert vervolgens het CAD-model van het te frezen product zodanig dat het gefreesd kan worden met minimaal materiaalverlies. Ook wordt eventueel rekening gehouden met de richting waarin de houtvezels in het eindproduct moeten liggen.

 

Smart matrijzenmakerij ziet omzet fors toenemen

smart industry
De matrijzenmaker heeft de omzet sterk zien toenemen door de digitalisering. (foto: 3D Schilling)

Een tweede interessant voorbeeldproject is te vinden bij 3D-Schilling in Thüringen, fabrikant van onder andere spuitgietmatrijzen. Het bedrijf zet al sinds 2008 sterk in op flexibilisering van de productie, onder andere door met een robotcel ennulpuntspan systemen te werken en de digitalisering door de hele fabriek door te voeren. Zowel gereedschappen als werkstukken zijn voorzien van een RFID-chip. Een centraal systeem stuurt de volledige productie aan, op basis van de in de werkvoorbereiding compleet gemaakte bewerkingsplannen voor elk individueel werkstuk. Met dit project heeft 3D-Schilling de doorlooptijden behoorlijk weten te verkorten. Bovendien kan nu de kwaliteit van elk individueel werkstuk worden gemeten en gedocumenteerd, waardoor systematische fouten veel sneller aan het licht komen. Daarvoor wordt elk werkstuk na elke bewerkingsstap gemeten en deze uitkomsten worden centraal opgeslagen. Martin Schilling, directeur, zegt dat in het eerste jaar dat dit systeem gebruikt werd de omzet met 60% is gestegen. Het bedrijf heeft inmiddels dan ook een tweede volgeautomatiseerde lijn in gebruik genomen.

Bekijk hier de Industrie 4.0 kaart met alle voorbeeldprojecten.

 

Pin It on Pinterest