Made-in-Europe.nu

Soraluce ontwikkelt smart factory softwaretools

Bimatec Soraluce heeft tijdens de Technologiedagen in Duitsland niet alleen het nieuwe machinedesign en -concept getoond, maar ook enkele softwaretools die speciaal ontwikkeld zijn in het kader van Industrie 4.0. De smart factory tools worden nog verder uitgebreid. Soraluce ontwikkelt momenteel bijvoorbeeld een optie om de machine volledig tebedienen via smartphone of tablet.

 

Ook nieuw ontwerpconcept getoond op Technologiedagen

De Technologiedagen van de Spaanse machinebouwer hebben plaatsgevonden in het technologiecentrum van Bimatec Soraluce in het Duitse Limburg an der Lahn. Ook technologiepartner IK4-IDEKO deed mee. Spaanse machinebouwer heeft het ontwerpconcept van de machines compleet vernieuwd. Hierbij is met name gekeken naar de bedieningsvriendelijkheid van de machines. Zowel uit het oogpunt van ergonomie als bedieningsgemak als veiligheid voor de CNC-operator, zijn de machines flink verbeterd. De drie modellen die al volledig volgens het nieuwe concept zijn gebouwd, zijn de frees-boorcentra met traveling column, een nieuwe FXR-Q en een nieuwe machine uit de FL reeks en als derde een machine uit de SLP-lijn.

 

Soraluyce FXR-Q
De nieuwe generatie FXR-Q.

 

Industrie 4.0 toepassingen

De machinebouwer haakt ookt aan op de Industrie 4.0 hype in Duitsland. Daartoe zijn drie nieuwe softwaretools ontwikkeld. De pakketten worden op een centrale server in het bedrijf geïnstalleerd en communiceren via het Wifi-netwerk met de machines in de werkplaats. Data worden realtime geanalyseerd en verwerkt, aldus Soraluce in een toelichting op de nieuwe softwaretools. Het Accuracy pakket leidt tot een hogere nauwkeurigheid in de bewerking; Operation pack is een intuitieve interface voor de CNC-operator die de bediening van de machine vereenvoudigt. Het meest interessante is wellicht het Monitoring-pack. Hiermee worden belangrijke data continu uitgelezen en verwerkt, zodat op afstand voortdurend inzicht is in de werking van de machine. Soraluce denkt hiermee het optimaliseren van een machine gemakkelijker te maken en tevens eventuele storingen of fouten vroegtijdig te herkennen en zo te voorkomen.

 

Volledig op afstand bedienbaar

Als het aan de Spaanse machinebouwer ligt gaat Industrie 4.0 nog voor meer innovaties zorgen. Momenteel ontwikkelt men een systeem waarmee operators via hun smartphone, tablet of PC vanaf afstand kunnen ingrijpen in de machine. Soraluce wil de complete machine vanaf afstand toegankelijk maken voor de operator.

 

Bimatec Soraluce DAS
Het effect van het in- en uitschakelen van het DAS-systeem is voelbaar en zichtbaar.

 

DAS voorkomt chatter

Verder heeft Soraluce het op de EMO geïntroduceerde DAS-systeem verder toegelicht. Hiermee wordt chatter voorkomen, wat zich uit in een hogere oppervlaktekwaliteit. In het jaarboek Verspanen (dat begin maart uitkomt) kun je een uitgebreider artikel over dit systeem lezen.

 

Pin It on Pinterest