Made-in-Europe.nu
technishow innovatie awards

Technishow Innovatie Awards: wat zijn trends in de verspaning?

De tien kanshebbers op de Technishow Innovatie Awards zijn bekend. Wie goed naar zowel de nominaties als de innovators kijkt, herkent duidelijk de trends die de verspaning de komende tijd zullen domineren: vergaande integratie van robottechnologie om omsteltijden verder te verkorten, Industrie 4.0, ultra schoon reinigen van high tech componenten en additive manufacturing.

 

Technishow Innovatie Awards: 10 nominaties en 23 interessante innovators

Tien nominaties: dat wil niet zeggen dat de andere inzendingen te licht zijn bevonden. De jury van de Technishow Innovatie Awards heeft geen enkele keer het maximale puntenaantal toegekend. ‘Het is een compacte kopgroep die samen winnend de finish bereikt’, staat er in het juryrapport te lezen. De komende weken belicht Made-in-Europe de nominaties die van belang zijn voor de verspanende en additive manufacturing industrie. In deze eerste aflevering een overzicht van hoe een groot aantal inzendingen de belangrijkste trends weerspiegelt.

 


Bekijk alle 10 de nominaties 

 

Datastromen optimaliseren

Er gaat naast bestaande automatisering nog een andere ontwikkeling aan belang winnen: het stroomlijnen van de datastromen door een onderneming. Van offertestadium tot en met het aansturen van de productie en kwaliteitsrapporten. Twee interessante inzendingen voor de Technishow Innovatie Awards op dit vlak hebben het niet gehaald tot de nominaties. ATS EdgeIT heeft met ATS Ados softwaresuite de innovatorstatus gehaald, net als CNC Consult. Deze laatste onderneming zet op de Technishow de schijnwerpers op de eigen Smart Way solutions. Het softwarepakket van ATS Edge is een verzameling modules die uit de verschillende softwarepakketten van ATS ruwe data verzamelt en deze bundelt in analyserapportages. Zowel de kwaliteit van de productie als de efficiency van operations worden geanalyseerd. Een van de doorbraakinnovaties die ATS Edge IT realiseert is een manufacturing service bus die voor de koppeling van de onderliggende systemen zorgt. CNC Consult koppelt eveneens processen op een intelligentie manier aan elkaar, waarmee men denkt bij 80% van de bedrijven de doorlooptijd met 50% te kunnen reduceren. Beide softwaresystemen zijn al in gebruik bij Nederlandse verspanende bedrijven.

 

De MI besturing van Romias lost zelf storingen in de robotcel op.
De MI besturing van Romias lost zelf storingen in de robotcel op.

 

Innovaties in robotica

Software wordt dus belangrijker. Een andere slimme toepassing is de manier waarop robots worden geprogrammeerd. BMO Automation heeft met de Platinumcel de innovatorstatus behaald. Zonder tussenkomst van de operator kan een cel met daarin twee draaibanken door elkaar verschillende producten bewerken. Enkelstuks automatiseren is volgens BMO mogelijk. Romias is één van de genomineerden voor de awards. Romias pakt het probleem van de stilstand van robotcellen aan. De MI besturing van Romias vraagt allereerst geen voorkennis van robotprogrammeren. De intuïtieve dialoogbesturing stelt alleen de vragen die op dat moment van belang zijn. De echte innovatie zit evenwel in de intelligentie die de besturing in staat stelt om bij een storing zelf een oplossing te zoeken, zonder tussenkomst van de operator. Met de route-engine bepaalt de robot zelf zijn efficiënte route en kunnen routes te allen tijde afgebroken worden en andere routes veilig worden opgestart. Een andere nominaties komt van het ingenieursbureau Exner Ingenieurstechniek, al jarenlang robotintegrator voor eerst Reis Robotics en vandaag de dag voor Kuka (dat Reis Robotics heeft overgenomen). Exner heeft een systeem ontwikkeld bestaande uit een scanner en slimme software waarmee de robot zichzelf programmeert. De toepassing waarmee Exner is genomineerd heeft betrekking op het programmeren van een lasrobot in een constructiewerkplaats. Momenteel wordt er echter ook een toepassing ontwikkeld voor het automatisch ontbramen van werkstukken, waarbij de robot zijn eigen programma schrijft op basis van de resultaten van de scanner. Ook Fanuc is met de CR-35iA robot genomineerd, de eerste co-bot die tot 35 kilo kan tillen en met de operator samenwerkt.

 

Hexagon is genomineerd met de Tigo SF, meten op de werkvloer.
Hexagon is genomineerd met de Tigo SF, meten op de werkvloer.

 

Slimme machine innovaties

De nodige inzendingen dit jaar wijzen duidelijk in de richting van Industrie 4.0. Trumpf bijvoorbeeld met Axoom, een digitaal business platform voor Industrie 4.0. Net als de andere innovatie van Trumpf, de TruPrint 1000 3D metaalprinter heeft Axoom het niet gehaald tot de genomineerden. Slimmer werken komt echter ook nog altijd voort uit machines en gereedschappen. Tot de innovators behoren dit jaar zowel Hoffmann als Limas CNC Machinery. Hoffman zorgt met de Garant Powerdril voor een stabiel proces door de unieke positionering van de binnen- en buitenplaats en voor een breder toepassingsgebied van deze boor. Die is bijvoorbeeld toepasbaar voor hoekboringen en er kan op een hellend vlak worden geboord. Limas laat zien dat ook in de 3-assige machines nog steeds verbeteringen mogelijk zijn. De Duitse machinebouwer past in de nieuwe VC1150 3-assige freesmachine een nieuwe afdekkingsconcept voor de X- en Y-as toe, waardoor de klassieke telescoopafdekking komt te vervallen. Het aantal afstrijkers wordt hierdoor teruggebracht van 22 naar 4 (minder onderhoudskosten) en de machine kan hierdoor 20% compacter worden. Style CNC Machines zit wèl bij de nominaties met de toevoeging aan de besturing om maten aan een digitale tekening toe te voegen en deze vanuit nde CNC-besturing te printen. Het werkstuk kan zo afgeleverd worden inclusief een tekening met de maatvoering zonder dat de werkvoorbereider nodig is. Ook Hexagon Manufacturing Intelligence is genomineerd met de Tigo SF, een nauwkeurige meetmachine voor op de werkvloer.

 

Super schoon reinigen

Een inzending die los staat van Industrie 4.0 en robotisering maar daarom niet minder van belang is voor de high tech verspaning, is de nieuwe reinigingsmachine van Pero. Gibac Chemie behoort met de Pero dampontvetter tot de genomineerden. De reinigingsmachine werkt met een combinatie van dompelen, sproeien en ultrasoon ondersteuning en is ontwikkeld voor producten met een complexe geometrie. De machine reinigt onderdelen onder vacüum met behulp van alcohol, is zeer energie zuinig, verbruikt bijna geen chemicaliën en het reinigingsresultaat is beter dan waterige ultrasoon reinigingssystemen. De Pero machine reinigt volgens ISO 1 klasse 10 deeltjes > 0,05 µm.

Alle 10 genomineerden voor de Technishow Innovatie Awards 2016 zijn Bus’Handelmij, Exner Ingenieurstechniek, Fanuc, Hexagon Manufacturing Intelligence, Gibac Chemie, Romias, Style CNC Machines, Tuwi, Ven Fasteners en Widenhorn.

 

4 comments

Pin It on Pinterest