Made-in-Europe.nu
model based definition

Geomatric CAMworks als eerste geschikt voor model based definition

Geometric maakt als eerste CAM-ontwikkelaar CAMworks geschikt gemaakt voor model based definition. De software herkent in het 3D model niet alleen features maar ook de geometrische nauwkeurigheid en de oppervlakteruwheid. Op basis van deze data wordt automatisch uit de database de beste freesstrategie gekozen en het NC-programma gegenereerd. Dit gebeurt vanuit Solidworks.

 

Gaat MBD de 2D tekening verdringen?

Geometric is een certified gold partner van Solidworks. De ontwikkelaar van add ins voor deze design- en engineeringsoftware heeft dan ook Solidworks World 2016 in Dallas gekozen om het nieuwe CAM-pakket te lanceren. CAMworks is het eerste CAM-pakket dat volledig aansluit op model based definition (MBD), waar tijdens het jaarlijkse event veel aandacht aan werd besteed.

 

MBD verplicht in Amerikaanse defensie-industrie

Oboe Wu, bij Solidworks verantwoordelijk voor het MBD-portfolio, ziet de belangstelling toenemen. Steeds meer maakbedrijven zetten deze stap en vervangen met model based definition de vertrouwde 2D tekening. Alle geometrische- en oppervlaktetoleranties zitten in de dataset die aan elk model gekoppeld zijn. Een recent onderzoek onder Amerikaanse klanten wijst uit dat 20% van hen al hiermee werkt. Dat komt volgens Oboe Wu mede doordat het ministerie van defensie in de VS model based definition sinds 2013 als standaard stelt. “Bedrijven die willen toeleveren aan de defensieindustrie moeten overstappen.” Hij denkt echter dat het ook voor andere bedrijven louter voordelen, kortere doorlooptijden en lagere kosten oplevert. Het ministerie van defensie heeft berekend dat een derde van alle engineeringkosten in de Amerikaanse maakindustrie besteed wordt aan het maken en onderhouden van 2D tekeningen. Dat is niet alleen een enorme kostenpost, maar houdt ook een belangrijk deel van de engineeringcapaciteit weg van het werk waarvoor engineering eigenlijk bedoeld is.

 

Sneller programmeren

Dat bevestigt ook CAMworks. Het programmeren van complexe producten voor een CNC-bewerking, zowel 3- als 5-assig, gebeurt automatisch en veel sneller doordat het CAM-pakket alle noodzakelijke toleranties kan inlezen. De kracht zit vervolgens in de koppeling met de database waarin de freesstrategieen voor specifieke features en nauwkeurigheden zijn opgeslagen. “Voor het eerst brengen we featureherkenning, mbd en knowledge based verspanen samen in een pakket”, aldus een van de CAMworks salesengineers vorige week in Dallas. De CAM-ontwikkelaar gaat niet alleen zover dat toleranties automatisch ingelezen worden uit het 3D model, zodat 2D tekeningen overbodig worden. Een andere innovatie in deze CAM-software is wat de Amerikanen noemen machine to the mean. A-symmetrische toleranties, bijvoorbeeld + 0,002 en – 0,003 worden automatisch vertaald naar de juiste gemiddelde maatnauwkeurigheid die nodig is voor de juiste toleranties. Deze waarden hoeven niet langer handmatig berekend te worden.

 

Automatisch CMM-programma’s

Origin International, een Canadese gold partner van Solidworks, introduceerde tijdens Solidworks World de Checkmate, eveneens gebaseerd op de product manufacturing information van de 3D modellen. Met deze toepassing worden automatisch vanuit het MBD de programma’s voor de coordinatorenmeetmachine geschreven.

 

CAMworks wordt in Nederland vertegenwoordigd door KapersCadCam

In het Jaarboek Verspanen 2016, dat half maart verspreid wordt onder de metaalbedrijven voor wie verspaning core business is, legt Oboe Wu in een uitgebreid artikel de mogelijkheden en de voordelen van model based definition uit en waarom men bij Solidworks denkt dat de 2D tekening niet meer past bij de huidige concepten van lean manufacturing.

 

1 comment

Pin It on Pinterest