Made-in-Europe.nu
Instantpro IRPS

Instantpro IPRS: lasercamera en database programmeren robot

De Instant Robotprogrammering (IRPS) technologie van Exner is rijp voor industriële toepassingen. De lasercamera scant het product, vergelijkt de informatie met de intelligente database, stelt zelf parameters in en programmeert automatisch de robot. Innovatief genoeg voor een nominatie voor de Technishow Innovatie Awards.

 

Exner ontwikkelt slimme robotprogrammering, ook geschikt voor afbramen

Emil Exner en zijn team bij Exner Ingenieurstechnieken bouwen al meer dan twee decennia robotsystemen voor uiteenlopende toepassingen, waaronder gieterij-automatisering en boor- en freessystemen. Aanvankelijk voor Reis Robotics, sinds de Duitse onderneming is overgenomen door Kuka werken ze als system integrator ook met Kuka robots. De slimme programmeersoftware, die het programmeren van robots zonder programmeerkennis mogelijk maakt, is een eigen ontwikkeling. “Kuka heeft veel belangstelling voor onze technologie”, zegt Emil Exner. “Kuka wil het in heel Europa gaan verkopen. Onze grootste leverancier zou wel eens onze grootste klant kunnen worden.”

 

Instantpro IPRS

Binnenkort start Exner samen met een Nederlandse klant een uitgebreide praktijktest met Instant Robotprogrammering (IPRS), dat onder de naam Instantpro IPRS op de markt komt. Het systeem bestaat uit een laserscanner die aan de robotarm is bevestigd. De laserscanner scant in enkele seconden het product. De puntenwolk wordt geanalyseerd en opgedeeld in losse onderdelen, waarvoor de afmetingen en de snijlijnen woorden bepaald. De informatie wordt vergeleken met de informatie die eenmalig opgeslagen is in de database. Hieruit haalt IPRS de noodzakelijke informatie voor de bewerking en de robotbewegingen en de software schrijft automatisch het robotprogramma. Manueel programmeren, of het teachen van de robot, wordt overbodig. Ook CAD-tekeningen zijn niet langer noodzakelijk om de robot te programmeren. De toepassing waarmee Exner voor de Technishow Innovatie Awards is genomineerd is een robotlascel voor constructiebedrijven. “We kunnen met IRPS ook andere bewerkingen programmeren. Zo zijn we met een klant in gesprek over het programmeren van ontbramen door de robot”, zegt Bas van Haagen van Exner Ingenieurstechniek.

 

Geen 3D omgeving meer nodig

In die toepassing gaat het om het ontbramen van boorgaten in verschillende diamaters en die telkens op een andere plaats in het product zitten. “De camera scant de positie van de gaten en weet aan de hand van de informatie in de database de afmetingen en welke diameters ontbraamd moeten worden. Ook eventuele gaten die niet nabewerkt moeten worden, herkent het systeem. We hebben voor het programmeren van de robot in de productie geen 3D omgeving meer nodig, noch een programmeur”, legt Bas van Haagen verder uit. Andere toepassingen waar men aan denkt zijn het reinigen van bepaalde onderdelen, slijpen of meten.

 

Made-in-Europe belicht een aantal nominaties voor de Technishow Innovatie Awards. Eerder verschenen in deze reeks:
Technishow Innovatie Awards: wat zijn trends in de verspaning?

 

technishow innovatie awardsDe winnaars van de Technishow Innovatie Awards worden aan het eind van de eerste beursdag, 15 maart, bekend gemaakt. Iedereen mag meestemmen voor de publieksprijs 

 

 

 

3 comments

Pin It on Pinterest