Made-in-Europe.nu

Metav 2016: CAD en ICT als bouwstenen voor meten op de machine

Het Duitse m&h Inprocess Messtechnik toont met Edgecam en Work NC op de Metav 2016  de nieuwste oplossingen om zeer nauwkeurig te meten op de machine. Het is een van de innovaties in de Quality Area op de beurs. Het systeem sluit zowel aan op de toenemende rol van ICT in de kwaliteitscontrole als de tendens om meer in de machine te gaan meten.

 

Quality Area op Metav toont toekomst kwaliteitsregistratrie en -management in de verspaning

Eigenlijk kun je twee thema’s samenvatten onder de noemer Industrie 4.0. Waar het om gaat, is dat machine 2 machine communicatie aan belang wint. Machines gaan real time met elkaar gegevens uitwisselen. Dat is de basis voor de zelfsturende Industrie 4.0 fabriek.

 

Laser als meetinstrument

Meettechnologie levert hiervoor de basis bouwstenen, zegt Walter Kimmelmann, hoofd van de afdeling modelgebaseerde systemen bij het WZL in Aken. Want meetgegevens zijn voor de modelgebaseerde regelsystemen het vertrekpunt om tot een optimale benutting van de fabriek te komen. Dat vergt wel een robuust meetsysteem, dat net zoals nu al geldt in de meettechnologie, tien keer zo nauwkeurig moet zijn als de gevraagde tolerantie. Het WZL zet eigenlijk uitsluitend in op de laser als meettechniek, omdat deze het productieproces amper beïnvloeden. Kimmelmann verwacht dat optische systemen in toenemende mate de meettaster gaan verdringen, omdat met optische meetsystemen je in kortere tijd meer meetgegevens kunt verzamelen. Dergelijke meettasters die met lasers werken, kunnen ook in de fabriek met zeer hoge nauwkeurigheden meten. In een testopstelling bij het WZL monteert een robot bijvoorbeeld een voorruit van een vrachtauto tot op 100 à 200 µm precies, op basis van data die door lasertrackers worden verzameld en daarna door het systeem worden verwerkt voor de aansturing van de robot.

 

Nauwkeurig meten in de machine

m&h Inprocess Messtechnik toont samen met Edgecam (beide onderdeel van Hexagon Manufacturing Intelligence) dat dergelijke systemen in de verspaning nu al min of meer beschikbaar zijn. Het Duitse m&h toont in Düsseldorf zowel een meettaster als software voor het inline meten van freesdelen. Het CAD-model wordt ingelezen in 3D Form Inspect. De CNC operator kan via enkele muisklikken heel eenvoudig de meetpunten vastleggen. Dit kan zowel een 3- als 5-asisge machine zijn. “Hiermee kunnen we binnen de nauwkeurigheid van de machine de werkstukken in hun opspanning in de machine meten”, zegt Ulrich Lohr van m&h Inprocess Messtechnik. De nieuwe software compenseert automatisch voor bijvoorbeeld thermische veranderingen in de machinewerkruimte, of kinematische invloeden. Op deze wijze kan van elk werkstuk een ‘ist-soll’ vergelijking worden gemaakt. De nauwkeurigheid haalt men onder meer uit een nieuwe infrarood taster met een doorsnede van slechts 25 mm, die bijvoorbeeld ook toegepast kan worden bij precisiebewerkingen voor medische toepassingen.

De Quality Area is op de Metav 2016 te vinden in hal 16.

Pin It on Pinterest