Made-in-Europe.nu
Chiron dataline

Chiron DataLine open monitoringssysteem voor verspanende fabriek

Chiron heeft vorige week op de huisshow de nieuwe versie van Chiron DataLine gepresenteerd. Dit is de eigen software om het productieproces in de verspaning te monitoren en te optimaliseren. De lancering vond plaats tijdens de huisshow van de machinebouwer, die een record aantal bezoekers trok: 1900.

Open Huis machinebouwer trekt zo’n 1900 bezoekers

Het thema Industrie 4.0 staat ook bij Chiron hoog op de agenda. DataLine sluit daar naadloos op aan. De nieuwste versie kan zowel op een PC als ook op een smartphone of tablet worden gebruikt. Via al deze apparaten krijgt de gebruiker meteen inzicht in de toestand van de CNC-machines die aan het monitoringssysteem zijn gekoppeld. Het enige dat je hiervoor nodig hebt, is de browser op je mobiele apparaat. Alle belangrijkste gegevens van de machines, de aantallen geproduceerde werkstukken en de actuele stand van een order zijn zichtbaar. De operator kan via het tablet bepaalde parameters optimaliseren. En de machine meldt via DataLine direct als er storingen zijn die een snel ingrijpen van de operator verlangen.

 

Apps voor monitoringsysteem

Chiron liet vorig jaar al een eerste versie van DataLine zien. Deze is inmiddels verder doorontwikkeld en is een platform voor apps geworden. De machinebouwer gaat daarbij zover dat ook andere CNC-machines dan uit eigen huis gekoppeld kunnen worden, evenals meetsystemen, voorraadsystemen etcetera. Wat de machines betreft zijn koppelingen mogelijk naar de meest gangbare besturingen: Siemens, Heidenhain en Fanuc. Doordat DataLine een open softwaresysteem is, kunnen bedrijfsspecifieke koppelingen via een app eveneens gemaakt worden.

 

Chiron ProcesLine

Een tweede softwareproduct van Chiron dat uitgebreid werd gedemonstreerd, is Chiron ProcesLine. In ProcesLine zit in feite de digitale machine, inclusief de kinematica en de dynamische eigenschappen van zowel de machine als de automatiseringsoplossing. Chiron gebruikt dit om turn key projecten bij klanten sneller operationeel te krijgen doordat via ProcesLine het complete productieproces inclusief de automatisering gesimuleerd wordt. Programmeertijden voor dit soort projecten worden tot 90 procent korter.

 

Chiron Scherer
De gezamenlijk door Chiron en Scherer ontwikkelde cel voor het automatisch bewerken van cilinderkoppen.

 

Versterking draaisegment

De huisshow trok dit jaar een record aantal bezoekers: 1900 uit 470 bedrijven. Voor het eerst namen ook de andere machinebouwers uit de groep, zoals Stama en Scherer Feinbau. deel. Deze laatste fabrikant van verticale draaimachines is al enkele jaren gedeeltelijk onderdeel van de groep, maar recent heeft Chiron het laatste deel van de aandelen in bezit gekregen. Scherer is nu een 100% dochteronderneming. Vanaf mei neemt de salesdirecteur van Chiron, Christian Märtens, bij Scherer de rol op zich van als hoofd verkoop en service. Ook is er recent een investeringsprogramma van 16 miljoen euro bij Scherer afgerond. Chiron wil met deze stappen de productie in het segment draaien verder uitbouwen. Tijdens de huisshow werd al een gezamenlijk project van Chiron en Scherar getoond, een bewerkingscel voor het draaien en frezen van cilinderkoppen.

In Nederland wordt Chiron vertegenwoordigd door Oude Reimer

 

Pin It on Pinterest