Made-in-Europe.nu

Deutsche Bahn wil supplychain voor 3D printen spare parts

Deutsche Bahn heeft het initiatief genomen om een netwerk van bedrijven en onderzoeksinstellingen op te zetten dat de mogelijkheden van 3D printen van reserve onderdelen voor treinen mogelijk gaat maken. De Duitse spoorwegen willen vooral de samenwerking tussen start ups in additive manufacturing en gevestigde bedrijven stimuleren.

 

Cluster Mobility goes Additive zoekt nog (internationale) partners

Stefanie Bricwede, die vanuit haar rol in het innovatiemanagement van Deutsche Bahn het 3D print cluster Mobility goes Additive leidt, heeft op de 3D Druck für Automotive conferentie vorige week in Ettlingen een en ander over de plannen verteld. De reden om een apart cluster op te zetten voor wat zij noemt grondgebonde mobiliteit, is dat de meeste bestaande 3D printcluster sterk gedreven worden door de luchtvaartindustrie. In die sector speelt vooral het thema gewichtsbesparing. Deutsche Bahn heeft andere motieven om met 3D printen aan de slag te gaan.

 

Spareparts business

“Wij focussen op het 3D printen van spare parts voor onze treinstellen. Aanvankelijk vooral in metaal, maar we gaan ook kunststof delen printen”, zo vertelde Stefanie Bricwede op de conferentie over de AM-plannen van Deutsche Bahn. De afgelopen tijd zijn er ook al testen gedaan met het 3D printen van gietvormen en –kernen om daarmee onderdelen te maken waarvan er geen CAD-data meer beschikbaar zijn. Dat is namelijk een van de uitdagingen waar het spoorwegbedrijf tegenaan kijkt. Treinen hebben een lange levensduur. Over de Duitse rails rijden treinstellen die al meer dan 40 jaar oud zijn. Als je de spare parts hiervoor kunt 3D printen, heb je een goede businesscase, verwacht Deutsche Bahn. Aan het cluster de taak om dit aan te tonen en de meest geschikte spare parts hiervoor te selecteren. Stefanie Bricwede: “Het gaat ons erom hoe we de supplychain voor deze onderdelen kunnen afdekken.” Ook standaardisatie en het ontwikkelen van normen staat op de agenda van Mobility goes Additive.

 

Internationale deelnemers welkom

Tot de eerste partners van het cluster behoren onder andere Materialise, Siemens maar ook EOS, fabrikant van 3D printers voor zowel metaal als kunststof. VDMA, de Duitse koepelorganisatie voor machine- en installatiebouwers, gaat zich eveneens aansluiten. Het cluster staat open voor andere partijen die mee willen doen. Ook buitenlandse partners zijn welkom. Meer informatie vind je op de website van het 3D printcluster Mobility goes Additive. Bricwede hoopt daarbij dat ook start ups zich aansluiten. Daarnaast benadrukte ze dat het cluster zeker open staat voor internationale partners die zich aangesproken voelen door het thema additive manufacturing voor grondgebonden mobiliteit.

 

Pin It on Pinterest