Made-in-Europe.nu

GF Machining Solutions verbetert precisie draadvonken met X-versie

GF Machining Solutions verbetert de nauwkeurigheid van het precisie draadvonken met de X-versie van de huidige lijn draadvonkmachines. De meest nauwkeurige draadvonkmachine, de CUT 1000 X OilTech, heeft een pitchnauwkeurigheid van ± 1 µm over een vlak van 200 bij 140 mm. Microverspanen verschuift daarmee richting extreme nauwkeurigheden aldus GF Machining Solutions.

 

Geometrische en pitch afwijkingen verder gereduceerd

Bij de grotere draadvonkmachines, zoals de CUT 3000 X size ligt deze waarde op ± 1,5 µm, maar dan wel over een bereik van 460 bij 320 mm gemeten. Daarmee komt de Zwitserse machinebouwer tegemoet aan de alsmaar hogere eisen die aan fijnmechanische werkstukken gesteld worden. Pitch- en geometrische fouten moete geminimaliseerd worden. De hoge nauwkeurigheid is niet alleen te danken aan de stabiele opbouw van de machines en de gebruikte generatortechnologie, maar ook aan een serie testen die GF Machining Solutions doet voordat de machine bij de klant in gebruik wordt genomen.

 

Correctietabel

Voor de installatie draadvonken de experts van de Zwitserse fabrikant met elke machine een groot aantal gaten. Deze worden met een precisie CMM nagemeten. Van elk gat wordt exact het midden gemeten. De resultaten van deze CMM meting worden vervolgens in de tabel van de CNC-besturing gezet. Hierdoor kan de besturing de minimale afwijkingen specifiek voor deze machine corrigeren. Dat zorgt zowel voor de hoge geometrische nauwkeurigheid als ook voor de minimale pitch afwijking.

 

CUT 3000 X
De grootste precisie draadvonkmachine, de CUT 3000 X.

Vision unit

Daarnaast speelt de geïntegreerde vision unit in de X-serie draadvonkmachines een grote rol om precisie componenten te vonken. Hiermee kan onder andere in proces gemeten worden en kunnen contouren die zijn gesneden worden vergeleken met het CAD-model om eventueel fouten te corrigeren terwijl het werkstuk nog op de machine zit. Verder worden de draadvonkmachines geleverd met de automatische draadwisselaar, zodat een dikkere draad vervangen kan worden door een dunnere als het om de laatste, nauwkeurige snede aankomt. GF Machining Solutions levert de X lijn in de CUT 1000, CUT 1000 OilTech en de grotere 2000 en 3000 machines.

 

Pin It on Pinterest