Made-in-Europe.nu
5-assige freestechnologie

Succesvolle implementatie 5-assige freestechnologie

Dat 5-assige machines populair zijn, kon je onlangs op de TechniShow duidelijk merken. Om op die interesse in te spelen, organiseren Dormac CNC Solutions, Schunk en CNC Consult binnenkort twee seminars over 5-assig bewerken.

 

Seminar van Dormac, Schunk en CNC-Consult:

Dormac CNC Solutions biedt een breed scala aan 5-assige bewerkingsmachines. Zowel Doosan, Finetech als Litz bieden oplossingen voor elke toepassing. Joost Verschure: “De Litz LU-800 5AX, zoals die op de TechniShow stond, sluit eigenlijk naadloos aan op de 5-assige machines van Dormac. Het is een Taiwanese machine, maar wel een sterke machine die ook bij een belasting met 1 ton volop kan werken.” Dit 5-assig bewerkingscentrum is er ook in een kleinere 600 en een grotere 1200 uitvoering. De grotere broer is voorzien van een Heidenhain besturing en met een spindel die maximaal 24.000 toeren per minuut draait. Qua opbouw van de tafel kiest Litz ervoor om deze aan beide kanten aan het frame te koppelen, war voor meer stabiliteit zorgt, zeker bij dynamische bewerkingen. Daar staan de machines van Finetech tegenover die zich juist onderscheiden door de 5-assige technologie bereikbaar te maken voor kleinere budgetten. Doosan zelf positioneert zich onder andere met de DNM350 en 650 5AX en de lineair aangedreven Doosan FM. Met name deze laatste machine, vorig jaar in Nederland geïntroduceerd, richt zicht op onder andere vormen- en matrijzenmakers. Joost Verschure gaat tijdens het seminar in op de machine-aspecten die bepalend zijn voor een succesvolle implementatie van de 5-assige machine in de productie.

 

De opspanning

Guido Segers en Martijn Alders van Schunk, gaan dieper in op de opspantechniek en de grijpersystemen voor wie het maximale uit de 5-assige machine wil halen. Het aantal opspanmiddelen is namelijk zeer groot, maar wel bepalend voor een succesvolle inzet.

 

CAM-programmeren

Wie start met 5-assig bewerken zal vroeger of later met CAM in aanraking komen. Het vijfvlaks bewerken kan nog aan de machine worden geprogrammeerd, wie echt 5-assig simultaan gaat werken en gekromde oppervlakken wil frezen, ontkomt niet aan CAM-programmeren. Volgens Maarten van Teeffelen van CNC Consult is de meest gemaakte fout bij bedrijven die starten met 5-assig bewerken, dat ze zich pas later verdiepen in de software. Hij gaat tijdens het seminar uitleggen waarom dat eigenlijk andersom zou moeten zijn. Daarnaast zal CNC-Consult demonstreren hoe je met de CAM software hyperMILL alle mogelijkheden uit 5-assig bewerken kunt realiseren.

Het seminar vindt op woensdag 20 en donderdag 21 april plaats bij Dormac  CNC Solutions in De Goorn. Starttijd: 14.30 uur. Einde: rond 19.00 uur. Voor een broodje is gezorgd. Deelname is gratis, wel eerst even aanmelden bij a.slootstra@dormac.nl

Lees alvast in het Jaarboek Verspanen 2016 een artikel over de verschillende concepten van 5-assige machines. En in dezelfde editie kun je een artikel lezen over 90% cyclustijdreductie dankzij een speciale CAM-strategie van hyperMIll.

 

Pin It on Pinterest