Made-in-Europe.nu
Heller

Duitse machinebouwers onzeker over effecten Brexit

De wijze waarop de Europese Unie en Groot Brittanie de aanstaande scheiding afhandelen, zal bepalend zijn voor de directe effecten van deze Brexit op de Duitse machinebouwers. Dat schrijft VDW-directeur Wilfried Schaefer in het VDW-blog op IndustryArena.

 

Helemaal gerust zijn de fabrikanten van de werktuigmachines er niet op. Het Verenigd Koninkrijk is namelijk de 11e belangrijkste handelspartner van de Duitse fabrikanten. Vorig jaar nog goed voor een volume van 313 miljoen euro. Vooral de vliegtuig- en autoindustrie in het VK kopen nogal wat Duitse machines.

Bestellingen uit het VK al gehalveerd in 2016?

 

Groei verwacht, maar wat nu?

Zij hebben de bui echter waarschijnlijk veel eerder zien aankomen dan alle beurshandelaren die vrijdag werden verrast door de uitslag van het referendum. De Britse vliegtuig- en autoindustrie hebben dit jaar aanzienlijk minder machines in Duitsland gekocht: de export is in het eerste kwartaal met 35% gedaald, de orders van de overkant van de Noordzee zijn zelfs gehalveerd. Volgens Wilfried Schaefer investeren deze grote bedrijven vooral strategisch en project afhankelijk. Valutaschommelingen hebben veel minder invloed op het investeringsgedrag dan bij het midden- en kleinbedrijf. De Britse partner van VDW, het onderzoeksinstituut Oxford Economics, rekende eerder dit jaar nog op een toename van de investeringen in de Britse industrie.

 

Is groei nog realiseerbaar?

Schaefer schrijft verder dat de vraag of de VDW-leden dit jaar hun voorspelde 1 procent groei realiseren, vooral afhangt van hoe de scheiding tussen het VK en de EU gestalte gaat krijgen. Bovendien maken de Duitse machinebouwers zich zorgen over hoe de zaken nu gaan lopen tussen de Duitse fabrikanten en hun Britse dochterbedrijven. Sommige Duitse machinebouwers hebben volgens hem fors geïnvesteerd in het Verenigd Koninkrijk, vertrouwend op een stabiele situatie. Hoe hun zaken er in de toekomst gaan uitzien, is onzeker.

 

 

Pin It on Pinterest