Made-in-Europe.nu

MOC Dolphin SVT: compacte reiniger voor CNC-gereedschappen

MOC Danner heeft op Parts2Clean een nieuwe, compacte reinigingsinstallatie getoond voor het reinigen, ontvetten en vacuüm drogen van complete gereedschapsystemen. Een van de eerste Dolphn SVT machines is via Gibac Chemie aan een Nederlandse verspaner verkocht. Het systeem is eveneens inzetbaar voor het reinigen en drogen van kleine precisiecomponenten.

 

Compacte machine ook geschikt voor reinigen van precisie onderdelen

Het reinigen van gereedschapsystemen wordt in de verspanende industrie nog niet veel gedaan. Althans niet machinaal reinigen. Toch is de MOC Dolphin SVT mede ontwikkeld op vraag van een klant. Het reinigen van gereedschapopname past namelijk bij het precisieverspanen terwijl de praktijktesten uitwijzen dat hierdoor de standtijd van gereedschappen verlengd kan worden.

 

Korte cyclus

De MOC Dolphin SVT is een compacte reinigingsmachine die in principe naast de CNC-machines in de werkplaats kan staan. Afhankelijk van het type kan er een werkstuk in van maximaal 500 bij 300 bij 200 mm of 600 bij 400 bij 300 mm. MOC heeft voor de installatie aan speciale drager ontwikkeld waarop eenvoudig gestandaardiseerde gereedschaphouders geplaatst kunnen worden. Elke opname kan zo geplaatst worden dat beschadigingen niet mogelijk zijn. Het reinigen zelf gebeurt met een sproeisysteem en duurt afhankelijk van de concentratie en de vervuiling tussen de 5 en 10 minuten. De gereedschappen of de werkstukken die gereinigd zijn, komen er droog uit want het systeem heeft een geïntegreerde vacuümdroger.

 

Gibac verkoopt eerste systeem

Volgens Thomas Hillerich van MOC Danner, de fabrikant, neemt de interesse om gereedschappen en complete gereedschapsystemen te reinigen toe. “Vroeger had niemand hier interesse voor. Nu kijkt men wel naar de vervuiling op het gereedschap.” Volgens hem draagt het reinigen bij aan een langere standtijd en daardoor uiteindelijk lagere kosten. Doordat je ook precisie onderdelen kunt reinigen, is de machine flexibel qua inzet. Gibac Chemie, dat MOC vertegenwoordigt, heeft een van de allereerste systemen verkocht aan een Nederlandse klant. Deze laat de reinigingsmachine beladen door een robot en gaat er in de productie aluminium onderdelen mee reinigen.

 

Pin It on Pinterest