Made-in-Europe.nu
Makino iQ500

Makino iQ500 en a71nx nieuwe bewerkingscentra

Makino heeft in Japan twee nieuwe machines aangekondigd, waaronder de iQ500, een grotere uitvoering van het precisie bewerkingscentrum iQ300. Er is tevens een wisseling aan de top van het bedrijf. Shinichi Inoue is benoemd tot president. Hij volgt Shiro Makino op die met persioen is gegaan.

 

Visiongebaseerde gereedschapbewaking in horizontaal bewerkingscentrum

Naast de iQ500 kondigt Makino ook het horizontale bewerkingscentrum a71nx aan, bedoeld voor werkstukken tot maximaal 900 bij 1000 mm groot. Makino verbreedt dus het aanbod zowel aan de kant van productiemachines voor grote onderdelen voor machinebouw en automobielindustrie als aan de kant van zeer nauwkeurige bewerkingscentra voor onder meer de stempel- en matrijzen industrie en optische industrie. In beide machines integreert het Japanse bedrijf nieuwe technologie, specifiek afgestemd op de behoeften van de verschillende markten.

 

Vision BTS in gereedschapwisselaar

Zo wordt de nieuwe a71nx voorzien van het Vision BTS systeem. Dit is een systeem dat gereedschapbreuk controleert met behulp van CCD camera’s. Makino plaatst het hele systeem niet in de machine maar in de automatische gereedschapwisselaar. Daardoor gaat de controle van het gereedschap niet ten koste van de cyclustijd, een belangrijk gegeven voor de markten waarvoor de A71nx is bedoeld. Het Vision BTS systeem maakt van elk gereedschap een opname zowel van het gereedschap zelf als de gereedschaphouder. Binnen 0,1 seconde wordt een eventuele breuk of andere afwijking gedetecteerd. Makino zegt dat het systeem tegelijk aanvullende data genereert die voor verdere productiviteitsverbeteringen kunnen zorgen. De nieuwe a71nx is ontwikkeld voor de bewerking van volumineuze gietijzeren componenten voor de automobiel-, machinebouw en agrarische industrie. Werkstukgewichten van maximaal 1000 kg zijn toegestaan. Spindeltoerental ligt tussen 20 en 10.000 omwentelingen per minuut.

 

makino
Voor het bewerken van onder andere optische componenten brengt Makino een grotere precisiemachine op de markt, de iQ500.

S3 systeem in iQ500

Een van de bijzondere features in de iQ500 is het S3 systeem van Makino. Dat zorgt ervoor dat het polijsten van de maximaal 500 mm grote werkstukken tot een minimum beperkt wordt. S3 staat voor smooth surface, smart productivity en sub-micron precision. Om dat laatste te realiseren past Makino in dit bewerkingscentrum ultra nauwkeurige rolgeleidingen toe en een positioneersysteem dat op 1,25 nm precies signalen teruggeeft aan de besturing. Vergeleken met de kleinere broer, de iQ300, nemen de werkstukafmetingen van deze machine flink toe tot 755 bij 500 bij 300 mm, met een maximale belastbaarheid van de tafel van 300 g. Het spindeltoerental (HSK-E32) loopt tot 45.000 omwentelingen per minuut.

 

Shinichi Inoue
De nieuwe voorzitter van de raad van bestuur, Shinichi Inoue.

Groei van de omzet

Makino heeft overigens de omzet in het afgelopen (gebroken) boekjaar in Japanse Yen zien toenemen met 8,3 procent. Europa neemt zo’n 9,1 procent van de totale omzet voor zijn rekening, een kleiner aandeel dan een jaar eerder (12,6%), wat waarschijnlijk toe te schrijven is aan valutaschommelingen en een sterke groei van de omzet in Amerika. Het leeuwendeel van de omzet haalt Makino met de bewerkingscentra (ongeveer tweederde). Makino heeft de R&D uitgaven in het afgelopen jaar met 15% verhoogd. Tijdens de AMB in Stuttgart presenteert Makino Europe de resultaten over het boekjaar 2014/15. De nieuwe voorzitter van de raad van bestuur, Shinichi Onoue, werkt al meer dan 20 jaar bij het bedrijf. Hij is onder andere nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van de MAG-machines.

In Nederland wordt Makino vertegenwoordigd door Produtec, in Belgie en Luxemburg door MachinImmo.

 

Pin It on Pinterest