Made-in-Europe.nu

Okuma en Sandvik: vertandingen frezen op multitasking machine

Okuma en Sandvik Coromant hebben in het Europese hoofdkantoor in Krefeld de workshop Gear Up georganiseerd. Zo’n 200 deelnemers hebben niet alleen de theorie maar vooral ook de praktijk ervaren hoe je efficiënt tandwielen freest op een van de multitasking machines van Okuma. Een van de highlights was het frezen van vertandingen op een Okuma Multus B750. Een andere was power skiving op een Multus U400.

 

Power Skiving software reduceert programmeertijd tot 10%

De 200 deelnemers aan de driedaagse workshop bij Okuma in Krefeld waren afkomstig uit heel Europa. Een toenemend aantal producenten besteedt tandwielenproductie uit aan toeleveranciers, omdat ze denken dat dit de enige oplossing is om de juiste balans tussen kwaliteit en productiviteit te vinden. Toeleveranciers kunnen met de juiste technologie op multitaskkingmachines en bewerkingscentra sneller en goedkoper tandwielen produceren in kleine series.

 

Okuma Krefeld
De deelnemers aan de workshop kwamen uit heel Europa.

 

Sandvik: InvoMilling

Om in te spelen op de kleiner wordende series vertandingen heeft Sandvik Coromant de InvoMilling technologie ontwikkeld. Software met speciale freesstrategieën in combinatie met gewone gereedschappen maken een snelle en goedkope productie van kleine aantallen tandwielen op standaard machines mogelijk. Juist hierin schuilt het economisch voordeel: de dedicated vertandingsmachines en gereedschappen die vroeger nodig waren voor het produceren van tandwielen, komen te vervallen. Het alternatief is een machine zoals de Okuma Multus U4000, waarop het power skiving gedemonstreerd werd. Doordat de moderne oplossingen set up tijd voor het verspanen van vertandingen drastisch reduceren, wint deze aanpak het zolang het om kleine aantallen en prototypes gaat.

 

Okuma Multus U400.
Okuma Multus U4000.

 

Okuma Power Skiving

Op de Multus U serie kunnen rotatiesymmetrische werkstukken, zoals vertandingen, een één setup compleet afgewerkt worden. Power skiving is een speciale software voor zowel de draai- als 5-assige freesdraaicentra van Okuma die het programmeren van tandwielen sterk vereenvoudigen. Daarnaast zorgt dit softwarepakket voor een nauwkeurige bewaking van zowel de binnen- als buitendiameter van de tandwielen. De automatische programmeerfunctie reduceert het programmeerwerk vergeleken met handmatig programmeren met ongeveer 90% van de tijd. Juist hierdoor wordt het maken van prototypes vertandingen en kleine series heel aantrekkelijk op een Okuma Multus. Op een Okuma MU 8000V-L werd tijdens de workshop het hoge snelheidsfrezen van tandwielen met taps toelopende vertandingen gedemonstreerd in een combinatie van frezen en draaien.

 

Eén frees

Ook op een Multus B750 werden tijdens de driedaagse workshop vertandingen geproduceerd. Deze machine heeft als optie de speciale vertandingssoftware, die onder andere zorgt voor het synchroniseren van de spindel en het M-gereedschap om splines en tandwielen te maken. Door het Sandvik Coromant CoroMill 176 gereedschap in te zetten, kan het volledige freesproces met één en hetzelfde gereedschap worden gedaan. De productie in één setup reduceert de productietijd drastisch.

In de Benelux wordt Okuma vertegenwoordigd door Gelderblom 

 

1 comment

Pin It on Pinterest