Made-in-Europe.nu
spinner hausaustellung

Spinner: uitbreiding VC-reeks en eigen robotlaadcel

Spinner heeft in het kielzog van de huisshow in Sauerlach de nodige nieuwtjes bekend gemaakt. Naast de wereldpremière van de nieuwe VC1650 was er de mededeling dat op de komende AMB in Stuttgart een compacte robotcel voor de Spinner machines wordt gepresenteerd. Deze robotcel is een ontwikkeling van Spinner Automation. Nederlands nieuws is dat eind augustus MTSA Technopower in Arnhem als eerste in Nederland de U5 1530 Advanced machine in gebruik neemt.

 

Compacte beladingscel van Spinner gaat op AMB 2016 in première

Met zo’n 400 bezoekers, waaronder een groep Nederlanders, kijkt Spinner tevreden terug op de huisshow in Sauerlach bij München. Daar toonde de Duitse machinebouwer een compleet overzicht: alle modellen stonden onder spaan opgesteld. De huisshow was de plek voor de première van de tweede machine uit de vernieuwde VC-reeks 3-assige freesmachines, waarvan verleden jaar op de EMO het eerste model werd getoond.

 

Spinner
Deze foto van de huisshow illustreert hoe Spinner de machines zo bouwt dat op weinig vloeroppervlak meerdere machines passen. De nieuwe VC-reeks verkleint de afmetingen verder dankzij de gepatenteerde afdekking.

 

 

Groot bereik voor heel compacte machine

Dit keer breidt Spinner deze lijn uit met de VC1650, net als de 1150 een machine met lineaire geleidingen en de gepatenteerde afdekking. Spinner heeft een alternatief ontwikkeld voor de gebruikelijke telescopische afdekplaten en hiervoor recent patent gekregen. Hans Blomen van Limas: “In plaats van 22 platen zijn er nu slechts 4 nodig, waardoor de machine veel compacter gebouwd kan worden. Het scheelt 30 tot 40 procent vloeroppervlak, terwijl de machine ook qua ergonomie verbetert.” Spinner gaat dit concept eveneens op de nog te ontwikkelen VC1000 en V 1300 machines toepassen omdat men merkt dat bij de West Europese klanten vloeroppervlak een belangrijk thema wordt.

 

Spinner
De huisshow in Sauerlach trok 400 bezoekers. Het volledige assortiment machines van Spinner stond onder spaan opgesteld.

Complete robotcel uit eigen huis

Op de komende AMB lanceert de machinebouwer een complete, compacte robotcel voor het beladen van de machines. Dat is tijdens de huisshow aangekondigd. Hans Blomen: “Spinner Automation heeft deze cel ontwikkeld. In eerste instantie is de cel bedoeld voor het beladen van de kleinere en middelgrote draaibanken met werkstukken tot 4 kilogram, 100 mm diameter en 150 mm lengte of een van de freesmachines. Spinner gaat de cel alleen verkopen in combinatie met een van de eigen machines.” De cel wordt voorzien van een Fanuc robot. Spinner Automation is volgens Hans Blomen in Duitsland na de automobielindustrie een van de grootste afnemers van Fanuc robots. Jaarlijks realiseren de 65 medewerkers van Spinner Automation zo’n 100 automatiseringsprojecten. Bijzonder aan de nieuwe robotcel is dat deze voorzien kan worden van een extra laserscanner. “In dat geval geeft Spinner een CE keur voor het totale systeem af, machine en robotcel omdat deze laserscanner in tegenstelling tot infraroodscanners wel aan de CE eisen voldoet.”

 

Eerst U5 1530 Advanced voor MTSA Technopower

Op de huisshow was ook de U5 1530 Advanced te zien, de machine die Spinner vorig jaar heeft gelanceerd, als extra klasse bovenop de basis 5-assers. In de advanced uitvoering wordt de machine geleverd met een magazijn voor 122 gereedschappen, zijn er meerdere spindelvarianten beschikbaar en eventueel de Heidenhain TNC 640 besturing. Nieuw is een volumetrisch compensatiemodel dat verder gaat dan de standaard compensatiemodellen om de groei van de machine als gevolg van warmte-ontwikkeling te compenseren. “Met het nieuwe model vervalt het opwarmen van de machine. Je kunt direct na het inschakelen nauwkeurig frezen”, aldus Hans Blomen. MTSA Technopower in Arnhem heeft als eerste in Nederland de Spinner U5 1530 gekocht. De machine wordt eind augustus geïnstalleerd bij het bedrijf.

In het digimagazine van september verschijnt een uitgebreider artikel over de recente innovaties bij Spinner.

 

1 comment

Pin It on Pinterest