Made-in-Europe.nu
celos pc

DMG Mori Celos Developer App: derden kunnen apps ontwikkelen

DMG Mori lanceert op de AMB in Stuttgart de Celos Developer App. Voor het eerst biedt de machinebouwer derden de mogelijkheid om apps voor de CNC-machines te ontwikkelen. DMG Mori Seiki slaat hiermee een nieuwe weg in, want verleden jaar twijfelde het concern nog of Celos zou worden open gesteld voor apps van derden.

 

Première op AMB Stuttgart

Professor Jivka Ovtcharova van het Karlsruher Institut für Technologie (KIT) liet zich onlangs al ontvallen vraagtekens te plaatsen bij de toekomst van dure apps. Is daarvoor nog wel plaats, in een model waarin steeds meer know how van het verspanend proces naar de achtergrond van de machinebesturing verdwijnt en deze machines intuïtiever te bedienen zijn doordat de interface steeds meer gebaseerd is op het bedieningsgemak van moderne devices zoals smartphones en tablets?

 

Partners kunnen mee ontwikkelen

Dat neemt niet weg dat op de komende AMB in Stuttgart (13 – 17 september) veel fabrikanten apps voor hun besturing zullen tonen. DMG Mori is daar dus één van. Drie jaar geleden werd Celos voor het eest gedemonstreerd. De machinebouwer brengt tien nieuwe apps voor Celos mee naar de beurs. Met de Developer App kunnen anderen apps voor Celos ontwikkelen, ofwel voor eigen gebruik ofwel voor anderen. DMG Mori zegt zelf in een toelichting dat voor het eerst partners kunnen gaan ontwikkelen voor Celos. De komst van nog meer apps betekent geenszins het einde van de speciale cycli voor bepaalde bewerkingen. De machinebouwer gelooft dat deze nog lang gebruikt zullen worden door de verspaners. Op de AMB presenteert men in totaliteit de 24 cycli die exclusief voor de draai- en freescentra van DMG Mori zijn ontwikkeld. Hieronder zijn ook speciale cycli voor het frezen van tandwielen op de multitasking machines, waarmee operators de programmeertijd tot wel 60% kunnen verkorten.

 

De nieuwe DMC 160U.
De nieuwe DMC 160U.

Nieuwe DMC 160U

Software mag dan wel een belangrijk thema zijn in de machinebouw, de hardware blijft zich eveneens doorontwikkelen. DMG Mori laat op de beurs in Stuttgart onder andere voor het eerst het nieuwe 5-assig bewerkingscentrum DMC 160U duoBlock zien, dat op de AMB de wereldpremière beleeft. Het gaat om de 4e generatie van dit bewerkingscentrum, voorzien van een palletwisselaar. De nieuwe generatie is 30% stabieler en belooft 30% minder energie te verbruiken. Samen met de machine wordt ook de 5X-torquemaster getoond, een krachtige spindel met 1800 Nm koppel en een verlengd bereik in de Y richting van 1600 mm. Het maximale werkstukgewicht op de DMC 160U bedraagt 4 ton.

 

Robo2Go is een automatiseringsoplossing die geen speciale robotkennis vergt. (Foto DMG Mori)
Robo2Go is een automatiseringsoplossing die geen speciale robotkennis vergt. (Foto DMG Mori)

 

303 gereedschappen in magazijn DMC 210-U

De tweede wereldpremière is de tweede generatie DMC 210-U. Hier gaat het om een machine oor zware verspaning van grote werkstukken (2100 mm in X en Y-richting en 1250 mm in de Z-richting. Het optionele gereedschapmagazijn biedt ruimte aan 303 gereedschappen (SK50 of HSK A-100) met een maximale lengte van 900 mm. De standaard gereedschapketting biedt ruimte voor 60 gereedschappen.

 

Robo2Go en DMU 50

DMG Mori staat op de AMB in hal 7 A01. Op de stand demonstreert het ook een DMU 50 (3e generatie) gekoppeld aan een Robo2Go automatiseringsoplossing, die geen enkele robotkennis vereist om te gebruiken. Deze automatiseringsoplossing kan zowel aan freesmachines als draaibanken (foto CTX) gebruikt worden.

 

Pin It on Pinterest