Made-in-Europe.nu

Forse groei van orders verrast Duitse machinebouwers

De Duitse metaalverwerkende industrie blijft in opperbeste stemming. Dat leiden de Duitse machinebouwers af uit de positieve gang van zaken in het tweede kwartaal. De forse groei van het aantal orders is echter vooral te danken aan de investeringen door de automotive industrie in Mexico en China.

 

Vooral automotive investeert sterk

Ook in het tweede kwartaal zijn de lichten voor de Duitse machinebouwers op groen gesprongen, vat VDW-directeur Wilfried Schäfer het samen. “De zaken lopen duidelijk beter dan we aan het begin van dit jaar hadden ingeschat.” De Duitse machinebouwers zagen hun orderboeken in totaliteit met 16% toenemen vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De 16% groei van de omvang van nieuwe orders ligt namelijk fors boven de verwachtingen, die rekening hielden met een groei van 1 procent voor het hele jaar. Preciezer naar de cijfers kijkend, blijken voor de investeringen door automotive industrie in China en Mexico én de goede gang van zaken op de binnenlandse lees Duitse markt de aanjager van de groei te zijn. Schäfer schrijft de positieve gang van zaken met name toe aan eenmalige effecten, zoals grote projecten.

 

  • lees hier het artikel over de recente ontwikkelingen in de Nederlandse markt 

 

GroeiQ2

Duitse markt sterk

Toch moet gezegd worden dat de Europese markt het in het voorbije kwartaal eigenlijk niet slecht heeft gedaan. De orders uit Duitsland namen met 19% toe, die uit de Eurolanden met liefst 37% en niet-eurolanden met 10%. Kijk je naar het eerste half jaar, dan groeiden de orders tot eind juni van dit jaar met 12%. Een solide en evenwichtige balans, aldus de VDW-directeur. Want samen met de groei van de bestellingen is de omzet stabiel gebleven. De buitenlandse klanten hebben vooral freesmachines en bewerkingscentra gekocht. Alle andere verspanende technieken hebben minder goed gepresteerd. Op de Duitse markt groeide de verspaning met 2%, voor de VDW een hoopvol teken dat ook de rest van het technologiespectrum na de zomer hiervan kan gaan profiteren.

 

Omzetgroei in 2e helft 2016

Omdat de orderboeken weer beter gevuld zijn – de werkvoorraad bedraagt weer 7 maanden – verwacht de VDW in de tweede helft van het jaar ook duidelijke omzetgroei bij de lidbedrijven. “Ondanks de Bexit blijft de conjunctuur stabiel en zijn er geen duidelijke aanwijzingen dat het slechter zal gaan”, aldus Schäfer.

 

Pin It on Pinterest