Made-in-Europe.nu
mistui seiki Vertex 55X-H

Mitsui Seiki Vertex 55X-H: frezen, 3D printen, laserharden en -reinigen

Mitsui Seiki USA, fabrikant van CNC bewerkingsmachines, introduceert op de IMTS 2016 een nieuwe hybridemachine. De Vertex 55X-H combineert een freesspindel met een fiberlaser unit met poedertoevoer en nozzle, die in spindelopname past. Mitsui Seiki zegt binnen 15 micron volumetrische nauwkeurigheid te kunnen 3D printen en frezen.

 

Amerikaanse machinebouwer presenteert hybride bewerkingscentrum op IMTS

De Amerikaanse dochter van de Japanse machinebouwer Mitsui Seiki Kogyo Co is niet de eerste die een hybridemachine op de markt brengt. De Vertex 55X-H onderscheidt zich volgens het bedrijf wel nadrukkelijk van de andere hybdriceconcepten door de nauwkeurigheid waarbinnen gewisseld kan worden van frezen naar 3D metaalprinten of een andere laserbewerking. De adaptieve besturing zorgt voor een juiste uitlijning als er wordt gewisseld van gereedschapopname naar laserunit. Binnen het volume van het te printen of te bewerken product, belooft Mitsui Seiki een volumetrische nauwkeurigheid van beter dan 15 micron.

 

Meerdere nozzles en spindels

Het bereik bedraagt tussen de 550 en 700 mm in de X-as, 600 tot 800 mm in de Y-as en 400 tot 750 mm in de Z-as. De machine kan daarnaast voorzien worden van een trunnion draaizwenktafel. De fiberlaserunit wordt samen met de poedertoevoer geïntegreerd in de de speciale unit, voorzien van een spindeladapter. Deze wisselt net als de gereedschappen. Voor verschillende poeders zijn er verschillende nozzles beschikbaar evenals de mogelijkheid om het poeder onder een andere hoek toe te voeren, afhankelijk van materiaal en toepassing. Voor het frezen zijn er twee type spindels beschikbaar: een CAT en een HSK opname met 15.000 tot 30.000 omwentelingen per minuut. In de machine is een koelsmeersysteem geïntegreerd maar de Vertex 55X-H is ook geschikt voor het droog verspanen.

 

Turbine- en compressorcomponenten

Mitsui Seiki ziet op korte termijn vooral toepassingen in onder andere reparatie van turbine- en compressorschroeven, lage druk turbinebladen en blisks voor zowel luchtvaart, energie als olie- en gasindustrie. Een andere toepassing is het repareren van kostbare componenten. In de automobielindustrie denkt men vooral toepassingen te vinden in het bewerken van extreem harde materialen voor dieselmotoren.

 

Meer dan frezen en 3D printen

Met de Vertex 55X-H kan overigens meer worden gedaan dan alleen 3D printen en frezen. Robb Hudson, technology & business development manager bij Mitsui Seiki USA, verwacht dat op termijn nog vele honderden andere toepassingen interessant worden voor de hybridemachine. “Over enige tijd zullen we waarschijnlijk honderden aanvullende toepassingen zien in meerdere industrieen. Op korte termijn presenteren we voor de machine ook andere nozzles, bijvoorbeeld voor lokaal harden van werkstukken of lokaal lasereinigen, drogen van onderdelen en zelfs laserboren en –snijden.”

De Amerikaanse machinebouwer presenteert de Vertex 55X-H tijdens de IMTS op stand S-8519. Op 15 september geeft Robb Hudson tijdens de IMTS Conference een presentatie over de hybride technologie.

.

1 comment

Pin It on Pinterest