Made-in-Europe.nu

Nederlandse pioniers naar hart Amerikaanse maakindustrie

Negen Nederlandse bedrijven nemen in september deel aan de eerste editie van Industrial Supply North America in Chicago. Koninklijke Metaalunie organiseert het Holland High Tech paviljoen op de Amerikaanse beurs, die gelijktijdig met de IMTS plaatsvindt. De 9 pioniers presenteren zich in het hart van de Amerikaanse maakindustrie. Parallel aan de beurs organiseert de Metaalunie een ledenreis die helemaal in het teken staat van digital manufacturing.

 

Metaaluniepaviljoen op beurs in Chicago kleur oranje; Metaalunie ziet volop groeikansen in de VS

 

Een prachtige presentatie die vertrouwen geeft om de volgende edities op verder te bouwen. Zo vat Paul Verlinden, beleidssecretaris internationaal ondernemen bij Koninklijke Metaalunie, het resultaat van twee jaar noeste arbeid samen. Na een aarzelende start op de IMTS van 2014, besloot de Metaalunie dat in 2016 de Nederlandse maakindustrie goed vertegenwoordigd moest zijn op Industrial Supply North America, een toeleveringsbeurs naar model van de Hannover Messe die samen met de machinebeurs IMTS in Chicago plaatsvindt. Uiteindelijk gaan 9 bedrijven in september mee: Bemet International, Scherpenzeel Metaalbewerkingsbedrijf, Betech, Movexx, Elcee Group. Dutch Diamond Technologies BV, Industrieslijperij Van Frankenhuyzen, Machinefabriek Amersfoort en T&M Techniek. Sommige hebben al een Amerikaanse partner en staan er samen met deze. Paul Verlinden is tevreden met dit aantal voor een eerste editie. “Het is geen goedkope beurs. Daarom is de subsidie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, wel erg belangrijk geweest om bedrijven over de streep te trekken.”

 

Snel groeiende miljardenmarkt

De Nederlandse belangstelling voor de markt in de Verenigde Staten komt niet uit de lucht vallen. In 2014 exporteerde Nederland volgens het CBS ter waarde van 36 miljard euro naar de VS, waarvan 19 miljard aan producten. Dat was een groei van 10 procent vergeleken met een jaar eerder. Na Duitsland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zijn de VS de vijfde belangrijkste exportmarkt voor Nederland. Industrie neemt daarbij het leeuwendeel van dit bedrag voor zijn rekening: 65%. Bijna 40 procent van de goederenexport valt in de categorie machines. Paul Verlinden: “De Nederlandse technische en technologische industrie doen het uitstekend in Amerika. Agro, medische sector, infrastructuur en elektronica zijn slechts enkele sectoren waarmee Nederland zich onderscheidt.” Veel belangrijker dan terug te kijken naar statistieken uit het verleden vindt hij de ontwikkelingen die er momenteel wereldwijd gaande zijn in de industrie. Amerika haalt veel productie terug uit China. De overheid investeert samen met de industrie veel geld in specifieke programma’s, bijvoorbeeld rond digital manufacturing en additive manufacturing. “Dat biedt veel kansen voor de Europese industrie. De export naar de Verenigde Staten is dan ook explosief gestegen in de laatste twee jaren en deze trend lijkt zich vooralsnog door te zetten.”

 

Hollandpaviljoen
In september 2014 was de Koninklijke Metaalunie voor het eerst aanwezig op de IMTS.

 

Transitie naar digital manufacturing

De uitgangspunten zijn dan ook goed, benadrukt Paul Verlinden. Met name de regio rond Chicago is aantrekkelijk. Hier wordt momenteel door de overheid 250 miljoen dollar geïnvesteerd in de transitie naar digital manufacturing innovation. “Dit is de Amerikaanse equivalent van smart industry / Industrie 4.0. Dit heeft vooral in het omvangrijke industriegebied Midwest, met Chicago als spil, grote toekomst”, gaat Paul Verlinden verder. De vraag naar schone en duurzame technologie en high tech systemen neemt alleen maar toe. Daar draagt Nederland aan bij en dat aandeel kan nog groter worden als meer bedrijven zich actief presenteren op deze markt. Daarvoor gaan de 9 deelnemers aan Industrial Supply North America in september naar Chicago. Hij denkt dat de Nederlandse maakindustrie en de high tech industrie hun positie ginder kunnen versterken en verder uitbouwen. De deelnemers, zo benadrukt Paul Verlinden, realiseren zich daarbij allemaal dat het een zaak van lange adem is. “Deelname aan een beurs kan alleen slagen als bedrijven voor zichzelf een duidelijke lange termijn strategie hebben. Die zien we terug bij de deelnemende bedrijven.” Koninklijke Metaalunie zelf presenteert zich op Industrial Supply als de vertegenwoordiging van de totale Nederlandse metaalsector.

 

Deelnemers aan de ledenreis brengen eveneens een bezoek aan de IMTS.
Deelnemers aan de ledenreis brengen eveneens een bezoek aan de IMTS.

Ledenreis naar IMTS

Tegelijkertijd met de Nederlandse deelname aan de industriebeurs organiseert Koninklijke Metaalunie een ledenreis naar de IMTS. Onderdeel hiervan is onder andere een bezoek aan het digital manufacturing hub dat de afgelopen twee jaar in Chicago is opgezet. Verder bezoeken de deelnemers de IMTS en is er volop ruimte om te netwerken. Paul Verlinden hoopt dat een aantal van de leden zo enthousiast over de kansen op de Amerikaanse markt wordt, dat ze over twee jaar meedoen met het Holland Paviljoen op Industrial Supply North America. Want als het aan de Metaalunie ligt, wordt de beurs in de VS een vaste waarde op de beursagenda, naast de deelname aan de Hannover Messe. Chicago kan immers nooit genoeg oranje kleuren.

De komende weken kun je hier méér lezen over de kansen die de Nederlandse toeleveranciers op de Amerikaanse markt zien

4 comments

Pin It on Pinterest